Der er noget galt i Danmark (og resten af verden), de unge er gået amok! Det der startede som mindre voldepisoder og vandalisme har nu forvandlet sig til regulær krig i de danske gader. Og de unge er ikke bare sure, de er gale og nærmest sindssyge; de har fråde om munden, deres vener står pulserende ud fra deres kroppe og deres muskler er så store at de nærmest er ved at springe selveste deres kroppe i stykker.

Det er denne verden som Jonas Wilmanns Mutagen foregår i, og det er ganske underholdende læsning!

Se hele anmeldelsen ved at læse indlægget…

Der er gået næsten to år siden det hele faldt fra hinanden. Hverken militæret eller de mindre private militser kunne gøre noget som helst ved de muterede unge, og Danmark er et hærget forladt sted. Minna er der gravid i syvende måned “lever” i dette mareridt af en verden, og sammen med Max, en af Unionens soldater, forsøger hun at overleve turen til Lolland der er det eneste sikre sted tilbage.

Unionen er den sidste af de mange militser der er tilbage, og med deres ideologiske ideer om økologi har de formået at samle resterne af det danske miltær pg sikre Lolland mod de rassende masser af muterede som nu hærger landet. Gennem Unionens forskning er det blevet klart at der er væksthomoner i kvæg der startede mutationerne af de unge, og at der ikke findes nogen kur. Minna ville nok være rimelig ligeglad med alt dette, hvis det ikke var fordi at hun var gravid, hendes baby er nemlig genetisk disponeret for genet der skaber disse mutationer, og hvis det viser sig at have det muterede gen er der kun en udvej – at dræbe hendes ifødte barn.

Den gravide Minna og den meget autortitære Max har et rimelig anstrengt forhold til hinanden og meget forskellig verdenssyn, og dette bliver bestemt ikke bedre da de samler den ældre Dan op. En tidligere socialmedarbejder, og trods de muteredes groteske udseende og voldeligeadfærd mener han nu at de stadig er til at snakke med og at de kan “helbredes”, noget som specielt Max bestemt ikke er enig i.

Det er nu op til den lille gruppe at komme sikkert til Lolland, og for at kunne dette bliver de nød til at se bort fra deres forskelle og starte med at samarbejde. Men hvad er det hele værd? Er overlevelse det vigtigste i verden, selv på bekostning af det der gør os menneskelige?

På deres rejse gennem Danmark får vi som læser et rigtig godt billede af hvor galt det rent faktisk står til og kender man området omkring København kan man næsten forestille sig turen gennem hovedstaden og syd på til Lolland fra by til by. Jonas skriver levende og man bliver hurtigt fanget ind i bogens univers og dilemaer. Under læsningen af Mutagen kom jeg til at tænke på to bøger, den første var Hater af David Moody, da de to historier på mange måder minder rigtig meget om hinanden. Den anden var Richard Matheson´s I Am Legend, ikke så meget på grund af historien men på grund af Mutagens længde, selve hovedhistorien er på 155 korte sider, og som læser brændte jeg for at den skulle være længere, samme følelse som jeg havde da jeg første gang læste I Am Legend.

Mutagen slutter af med tre mindre historier samlet under titlen “Transmissioner fra verdens ende”. Ligesom hovedhistorien foregår de i den samme hærgede verden og giver et rigtig godt billede af denne.

Mutagen er fantastisk underholdende læsning, og måske det bedste danske bud på en post-apokalyptisk roman siden Dennis Jürgensen Kadavermarch. Universets som Jonas Wilmann har skabt minder om det vi kender fra andre zombie pg post-apokalyptiske romaner, men er alligevel unikt nok til at være dets eget. Jeg kan kun bede til at der kommer flere udgivelser fra Jonas der foregår i samme verden.

Fantastisk velskrevet og underholdende post-apokalyptisk roman, der for en gangs skyld foregår i Danmark!