Anmeldelse af The Crazies (2010)

George A. Romero er vant til at sit arbejde blive kopieret og gentolket i en uendelighed. Der er snart så mange udgaver af de tre originale Dead-film, at jeg har opgivet at følge med. Nogle af disse remakes er ganske udmærkede – Zack Snyders 2004-udgave af Dawn of the Dead eksempelvis – mens andre er det rene bras – fx Steve Miners rærlige karikatur af Day of the Dead fra 2008.

Jeg skal ikke kunne sige om det var netop Miners ubehjælpelige fortolkning, der gjorde at Romero engagerede sig personligt, da hans horror-thriller The Crazies fra 1973 skulle genfødes, men det ser ud til at have hjulpet!

The Crazies-remaket er faktisk en særdeles hæderlig film! Jeg skal øjeblikkeligt indrømme at jeg ikke har set originalen (og det bør der jo laves om på), men så vidt jeg kan bedømme har langt det meste af den oprindelige historie overlevet.

Det er nu også en grumme simpel historie: I den lille landsby Ogden Marsh ude i Iowas vidtstrakte markland begynder nogle af indbyggerne at opføre sig sært. De bliver gradvist mere voldelige og byens sherif forsøger at finde en forklaring. Den finder han i en nærliggende sump, hvor et militærfly er styrtet ned. Det går op for sheriffen at et eller andet ombord på flyet forurener de lokale drikkevand.

Derefter går det utroligt hurtigt ned ad bakke for Ogden Marsh og når man når til filmens åbne slutning er man ikke i tvivl: Dommedag er nær.

The Crazies genopfinder ikke infektions-filmen, men den udnytter kliceerne på en formfuldent, flydende og æstetisk tilfredsstillende måde. Det er en underligt smuk film, hvor klaustrofobiske rædselsscener og brutale chokeffekter afveksles med storslåede vistaer af bølgende marker og skumle overvågningsbilleder.

I instruktørstolen sidder Breck Eisner. Hvis du ikke ved hvem han er skal du ikke blive bekymret. Manden er stort set ukendt. Det ændrer dog ikke på at han er dygtigt, selvom han godt kunne have ansporet sine skuespillere lidt hårdere. Timothy Olyphant (Hitman, Deadwood) er lidt for anonym som den fredelige sherif. Radha Mitchell (Pitch Black, Finding Neverland) er lidt for kedelig som hans gravide kone. Mest overbevisende er Joe Anderson (The Grey), som vicesherif og bedste ven Russel – men hans rolle er også noget mere interessant!

The Crazies spiller på de samme tangenter som Night of the Living Dead: Det rædselsvækkende scenarie hvor du pludselig ikke kan stole på dine medmennesker – at dine naboer, din egen familie, vil lemlæste og dræbe dig! Og myndighederne … De er såmænd endnu værre!

Filmens forfattere er, udover Romero selv (der også er producer) den jævnt ukendte Ray Wright, samt den erfarne remake-snedker Scott Kosar (The Texas Chainsaw Massacre (2003) og The Amityville Horror (2005)).

Jeg må tage at få set originalen. Mens jeg prøver at skaffe den kan jeg jo forsøge at fortrænge det nyeste skud på stammen af Romero-remakes – læs om det her.

The Crazies (USA, 2010) – set på dansk DVD i Fona til 30 kr!

Reklamer