Velkommen til første udgave af Frygtelig Fredag – undertegnedes forsøg på at strø lidt makaber munterhed ud over alle ulykkerne vi normalt skriver om. Jeg vil fremover forsøge at finde eksempler, store som små, på værker der beskriver apokalypsen ved hjælp af humor. Disse vil blive lagt op hver fredag (så længe lager haves), med håb om en god weekend!

Denne første Frygtelige Fredag handler om animationsserien Family Guy – serien der ofte beskyldes for at være et Simpsons-klon, men som i kraft af dens endnu mere morbide, grænseoverskridende humor og dens som regel bidende satire, efter min mening er langt bedre.

I anden sæson af serien (den kører på tiende nu) dukkede episoden Da Boom op. Episoden skiller sig markant ud fra seriens normale set-up. For det første udspiller handlingen sig ikke i familiens hårdt prøvede hjemby Quahog, og den handler ikke om hvordan almindelige hverdagsforeteelser køres ud af et ekstremt spor. For det andet går jorden under!

Året er 1999. Titelfiguren Peter Griffin – den overvægtige, retarderede familiefar – bliver ved et tilfælde opmærksom på Y2K-fænomenet og som den ærkeamerikaner han er går han naturligvis i panik. Nytårsaften narrer han sin feststemte familie ned i parcelhusets kælder, som han har bygget om til et beskyttelsesrum.

Det vil næppe overraske nogen at i Family Guys alternative virkelighed går det rent faktisk ret galt ved skiftet mellem årtusinderne. Fly regner ned fra himlen og samtlige atomvåben i verden affyrer sig selv. Og så begynder episoden for alvor at blive morsom.

Uden at afsløre for meget, kan jeg sige at Seth MacFarlane og de andre folk bag serien, får udnyttet en stor del af de bedste troper inden for apokalyptisk kultur: Frygtelige mutationer, skabelsen af nye (gakkede) samfundsformer og grumme røverbander, det hele krydret med en overflod af pop-kulturelle referencer – et af seriens varemærker.

Da Boom er – bizart nok – blandt de mindst blodige og provokerende afsnit af Family Guy. Det er dog samtidig et af de mærkeligste, og det bliver bestemt ikke mindre mærkeligt af den afsluttende etablering af en fortæller-ramme, baseret på TV-serien Dallas!

Family Guy, sæson 2, episode 3 – DVD-boks med sæson 1-2 set på Amazon til $23.39.

(Jeg håber bestemt ikke at nogen går ind på watch-family-guy-online.com og ser episoden gratis!)

Reklamer