Der ville næppe eksistere en sådan rigdom af skræmmende apokalyptiske værker, hvis det ikke havde været for den reelle og umådeligt påtrængende trussel og at jorden og/eller menneskeheden rent faktisk går under en dag – helt eller delvist.

Særligt sort så det ud under Den Kolde Krig, som jeg personligt er for ung til at huske i detaljer. Jeg var syv år gammel da muren faldt og ni da Sovjetunionen endelig brød sammen under vægten af femårsplaner og astronomiske forsvarsbudgetter. Men med min interesse for apokalyptisk kultur følger en naturlig nysgerrighed omkring Koldkrigens natur – og især de ufattelige konsekvenser af den, der heldigvis aldrig blev til noget.

For nogle måneder siden lagde Videnskab.dk en artikel op om Danmarks rolle i Den Kolde Krig. Det er dog ikke så meget artiklen der er interessant – især ikke hvis man i forvejen har læst op på emnet. Til gengæld er det tilhørende galleri opsigtsvækkende.

Galleriet er et digitalt genoptryk af en informationsfolder tiltænkt den danske civilbefolkning. Folderen behandler på imponerende lidt plads det frygtelige og ret uspecifikke spørgsmål: Hvad gør man hvis krigen kommer?

Som de amerikanske foldere der uden tvivl har været brugt som inspiration, er Hvis krigen kommer holdt i et autoritativt, beroligende – nærmest faderligt – toneleje, og illustreret med halvabstrakte tegninger af folk der i ro og mag går ragnarok i møde. Bemærk især hvordan man anbefales at søge tilflugt under en bro, i tilfælde af at bomberne kommer!

Hvis krigen kommer forekommer på mange måder absurd med nutidens øjne – lige dele morsom, makaber og angstfremkaldende. Men den er også et studie i en anden og meget anderledes tidsalder, der først sluttede helt for omkring 20 år siden.

Læs folderen på Videnskab.dk.

Reklamer