Anmeldelse af Wastelands – Stories of the Apocalypse, af J.J. Adams (red.)

John Joseph Adams er virkelig glad for at lave antologier, og han er heldigvis også rigtigt god til det! Han står bag en af mine favorit-bøger  – zombie-samlingen The Living Dead (anmeldt her), samt dens efterfølger The Living Dead 2. I Wastelands har han samlet 22 apokalyptiske noveller af amerikanske, engelske og australske forfattere, og de fleste af dem er simpelthen kræs!

Wastelands har en overlagt mangel på historier om levende døde og invasioner fra det ydre rum, men samtlige af novellerne befinder sig dybt inde på apokalyptisk territorium. Pandemier og atomkrig er bestemt de foretrukne ”aflivningsmetoder”, men Adams har øjensynligt lagt sig i selen for at variere udvalget af katastrofer.

Et af bogens bedste indslag, Stephen Kings The End of the Whole Mess – der også har fået æren af at indlede antologien – beskriver en af de mest kreative, selvforskyldte udryddelsesscenarier jeg har læst. Der synes dog at være en udbredt idé blandt forfatterne om at verden ikke kommer til at gå under med et brag. Adskillige historier forudser hvordan menneskeheden simpelthen blot glider lige så langsomt, dybere og dybere ned i dyndet, indtil der kun er ruiner af vores kultur tilbage. Ingen af historierne viser dette bedre end over-the-top sci-fi-dystopien The People of Sand and Slag af Paolo Bacigalupi, som efter min mening er samlingens bedste!

Wastelands’ andet trækplaster (den første er naturligvis King), George R.R. Martins Dark, Dark Were the Tunnels, vender ting lidt på hovedet, men er ikke så interessant som man kunne forvente. Til gengæld er der decideret højlitterære kvaliteter at finde i Inertia af Nancy Kress og i Gene Wolfes Mute – der har meget tilfælles med José Saramagos anmelderroste roman Ensaio sobre a cegueira (da.: En Fortælling om Blindhed).

Et af de få problemer med antologien er at farten går af den. Alle de allerbedste historier er i starten af den over 300 sider lange kavalkade, og det gør at den sidste del bliver lidt tung at danse med. Det på bagsiden højt besungne appendiks med forslag til yderligere apokalyptisk læsning er desuden både mangelfuldt og udetaljeret. Alt i alt er Wastelands dog pengene værd og formidabel natbordslæsestof for dommedags-freaks.

Wastelands – Stories of the Apocalypse (officiel website), udgivet og forhandles af Night Shade Books (~$16)

Reklamer