Velkommen til endnu en udgave af Frygtelig Fredag – serien hvor vi sender læserne på weekend med morsomme indslag om dommedag i baghovedet. Og i dag, kære venner, skal vi se nærmere på en af mine absolutte yndlings-entertainere!

Tom Lehrer var matematiker, tilknyttet så celebre steder som Havard og MIT, men de fleste husker ham for hans bittersøde musikalske satire over koldkrigens medfødte idioti og supermagtpolitikernes selvpåtvungne ditto. Han tilhører den klassiske skole af komikere, der med vid, elegance og talent formåede at gøre det nutidens komikere forgæves søger at opnå ved at stå på en ølkasse og skrige ”FISSE”. Der er med andre ord tale om intelligent humor – så er I advaret!

Lehrer beskæftigede sig flere gange med jordens undergang ud fra datidens (1950-1970) mest realistiske scenarie: global atombombe-udveksling. Hans humor er (i bedste fald) kynisk, men det gør den bestemt ikke mindre morsom.

Jeg har samlet fire af Lehrers sange, der underordnet den rækkefølge de oprindeligt udkom i, her præsenterer en form for kronologisk fremadskridende forløb, fra optakten til jordens undergang, til det er for sent!

Wernher von Braun

Braun var videnskabsmand og grundlagde stort set den moderne raketvidenskab. Desværre arbejdede han for Det Tredje Rige og var manden bag V1 og V2-flyvebomberne, der søndersmadrede London under Anden Verdenskrig. Det tilgav USA ham dog hurtigt, og han blev en af de vigtigste involverede i det amerikanske rum- og atomprogram!

Who’s next?

Denne diskussion slutter øjensynligt aldrig!

So Long, Mom

Referencen til mediedækningen af krig er Lehrers spydige kommentar til dækningen af Vietnam-krigen (den første krig der blev vist live!). Der var en livlig debat om emnet i samtiden.

We will all go together when we go

Denne sang siger ret meget sig selv – til gengæld er det svært ikke at hoppe med på den.

Hav en rigtig god weekend!

Reklamer