Jeg kan lige så godt sige det fra starten: Dette er nok den kedeligste bog jeg nogensinde har læst. Så ved I ligesom hvad I kan forvente af anmeldelsen …

Wolf and Iron udspiller sig i USA’s midtvestlige stater efter menneskehedens civilisation er gået under. Forklaringen på denne socialøkonomiske og administrative deroute flagrer i vinden. Det bliver antydet at samfundet bare vendte sig mod sig selv, men det bliver aldrig forklaret hvorfor eller hvad der startede det. Det skete ligesom bare. Det havde næsten været tilladeligt, hvis den altoverskyggende hovedperson, Jeebee, ikke havde været verdens førende ekspert inden for det noget obskure videnskabelige felt ”social dynamics”. Man kommer sjældent ud af hovedet på Jeebee, men reelle, empiriske analyser af noget så overvældende som civilisationens undergang kommer han ikke ind på.

Denne mangel bliver ikke mindre håbløs af at hele bogen handler om Jeebees overlevelses-tour de force for at nå i sikkerhed hos sin bror – ikke for at beskytte sit eget usle liv, men for at bevare videnskabelige resultater for eftertiden, så ”The Collapse” ikke gentager sig. Dette er så hele bogens plot. Én mand, der bevæger sig mod ét mål. Hvordan fylder en forfatter så +450 sider med det?

Han smider en ulv ind i billedet. En ulv, der originalt nok kaldes for Wolf, der kan følges med Jeebee. Så der er noget social dynamik, forstås. Jeebees interne rablerier omkring Wolfs personlighed og artsbestemte attributter er dog langt fra nok til at gøre bogen interessant. Forholdet mellem ulv og menneske er beskrevet langt mere rørende, indgående og fantasifuldt i så forskellige værker som Kiplings The Jungle Book og Robin Hobbs Farseer-trilogi. Så hvad sker der ellers?

Ikke meget. Da jeg nåede nummer 250 af de tætskrevne sider lavede jeg en lille handlingsparafrase: ”Jeebee har mødt Wolf. Han har også mødt en attraktiv kvinde. Han har været oppe at slås med en bjørn.” Og det er det. Og efter side 250 går handlingen helt i stå!

Jeebee er nødt til at overvintre et sted i vildnisset. Heldigvis har han en ruineret ranch i nærheden, som han kan skaffe stort set alt fra, og han er ekstremt godt forberedt. Så de følgende 200 sider går – med enkelte undtagelser – med at beskrive hvordan Jeebee konstruerer sit vinterhi. Ned til allermindste detalje. Ned til altings længde i tommer, forskellige materialers smeltepunkt og perfidt udførlige skildringer af hver bevægelse han foretager når han gør noget svært.

Han gør dog sjældent noget rigtigt svært, for han er en slags gør-det-selv-Messias! Jeebee, den skravlede akademiker, kan bygge alt. En enkelt sætning på side 401 (hvor Jeebee skal pletsvejse plastikpresseninger sammen) betegner hele værket: ”In the end he became expert at this, too.” Jeebee: Handymændenes konge!

Jeg forstår ikke hvad der har drevet Gordon Dickson – der har modtaget prestigefulde sci-fi-priser, som Hugo’en og Nebula’en – til at skrive en næsten 500 sider lang, uinspireret overlevelsesmanual og camouflere den som fiktion. Det eneste der drev mig til at læse Wolf and Iron færdig var retten til at brokke mig over den her!

– Ja, det er kun en halv stjerne …

Wolf and Iron; af Gordon R. Dickson, Orbit Science Fiction 1991, 468 sider, set på amazon til $4.50.

Reklamer