For første gang i Frygtelig Fredag skal vi beskæftige os med et værk hvis skyhøje humoristiske værdi IKKE var intenderet. Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 blev skabt i dybeste alvor. Men det forhindrer den på ingen måde i at være hylende morsom, såfremt man elsker at boltre sig i plothuller og se vantro til mens dygtige skuespillere viser deres værste sider.

Battlefield er allerede kendt som en kult-klassiker blandt B-film-fans, til trods for at rollebesætningen og budgettet placerer den i A-films-klassen. Den figurerer på utallige lister over de værste film der nogensinde er undfanget og hvorfor så det?

Måske fordi selve præmissen for filmen er helt udkogt. En flok onde rumvæsener – the Psychlos – har besat jorden. De er så overlegne at de smadrede al militær i verden på under ti minutter og har underkuet os de sidste 1000 år. Godt så. Og hvad vil de have på jorden? Guld! Nemlig, et grundstof der findes latterlige mængder af i universet (det er der jorden har det fra!). Og hvordan får disse gudelignende væsener med deres vilde fremtidsteknologi så fat i guld? Slavearbejdere!

Mennesket er gået tilbage til et hulemandsstadie og kan derfor ikke bruge teknologi til noget. Guldudvindingen tager derfor ret lang tid, men det bekymrer åbenbart ikke de kloge rumvæsner.

Digression: De to vigtigste Psychlos spilles af John Travolta og Forrest Whitaker, i deres tilsammen mest ulidelige karakterspil til dato. Det klæder ikke Whitaker at være dum og det er grundlæggende umuligt at blive bange for Travolta!

“Prosit”

Helt blæst bliver det først når mennesket Terl forsøger at bekæmpe de slemme rum-imperialister. Af en eller anden sort årsag bliver Terl placeret i en indlæringsmaskine af Travolta, så han lærer alt om invasionshærens kultur, sprog, teknologi etc., med andre ord: alt det man plejer at holde hemmeligt for fjenden.

Ved et trylleslag bliver Terl til en karismatisk leder og et strategisk geni. Og her opstår endelig det knæk i filmen der forsikrer seeren om at nej, den kan ikke reddes! Primat-menneskerne finder nemlig en militærbase (husk: en 1000 år gammel militærbase), mens de meget snedigt bilder Travolta ind at de støbte guldbarrer de giver ham er hugget ud af en klippe(!). Basen viser sig at være proppet med fuldt funktionsdygtige jagerfly, automatvåben og tanks – og atombomber!

Til alt held er Terl ret hurtigt til at lære fra sig, så i en af de mest absurde slutninger i filmhistorien ser man primitive tosser i pelsveste foretage kunstfærdige manøvrer i 1000 år gamle – perfekt fungerende – Harrier-fly i et slag mod tre meter høje rumtrolde med dreadlocks.

Og lad os bare slutte her. Der er simpelthen for meget godt stof at tage af. Se filmen, den er guld værd! God weekend!

Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000; Warner Bros. Entertainment (2000)

Reklamer