Informationsberøvet

Posted: 27. april 2012 by Schjönning in Anmeldelse, Krig, Post-apokalyptisk, Sygdom og plager, TV-serie
Tags: , , , , ,

Anmeldelse af Jericho Sæson 1

Hvad sker der når en alle-kender-alle landsby, placeret bogstaveligt talt i midten af USA, langt væk fra de store metropoler, pludselig kastes tilbage til stenalderen? Der ser ud til at have været spørgsmålet, som Jerichos forfattere har stillet hinanden – et spørgsmål som de rent faktisk præsterer at besvare ret grundigt!

Det starter lige på og hårdt i det allerførste afsnit. En paddehattesky rejser sig, dæmonisk og mørk i horisonten, og omverdenen – i form af radio, tv, telefoner, etc. – bliver helt stille. Seerne ved ikke mere ind de arme indbyggere. Er det kun Jericho der er ramt? Er USA i krig? Selv teorien om en invasion fra rummet bliver luftet – om end den lynhurtigt skydes ned. Denne mangel på information er forfærdelig – altså, på den gode måde. Den losser seriens spændingsniveau gevaldigt i røven, og det bliver kun bedre som serien skrider frem.

For snart bliver man i tvivl om hvem man kan stole på. Man higer efter viden, men fyldes ofte med løgn og rygter. Kun meget sjældent får seeren mere at vide end indbyggerne, og det er helt forrygende så meget det har at sige.

Samtidigt med denne informationsmæssige undtagelsestilstand, der efterhånden gør Jerichos første sæson til en decideret siege movie, bare mere detaljeret, kører det væld af plots man som serieforfatter kan tillade sig. Fra små, men velfortalte romantiske forviklinger (der virker i kraft af deres åbenlyse klichéværdi) til globale spion-plots – det hele flettet sammen til en stærk samlet fortælling.

Personerne er dog en anelse statiske for de flestes vedkommende, men i det mindste har forfatterne ikke noget imod at aflive dem – selv hovedpersoner – hvis det hjælper historien. Man følger primært en af byens magtfulde familier og deres nærme venner, men mange af de andre personer i byen ser ud til at være meget mere interessante!

En anden ting der trækker ned er scenografien, der er alt for pæn og renskuret, når man tænker på hvor lang tid historien udspiller sig over, og hvad den arme by Jericho går igennem. Der er simpelthen for mange velholdte haver og for meget nyvasket pagehår.

Samlet set må jeg dog anbefale Jericho – indtil videre – på grund af dens fængende historie(r), særligt historien om hvem der startede hele atombombe-balladen. Med sæson 1’s sidste afsnit tager sidstnævnte sig en umådeligt interessant drejning. Det bibelske Jericho blev fuldstændigt destrueret af israelitternes soldater. Vil dens amerikanske navnesøster lide samme skæbne?

Jericho Sæson 1 (2006-2007), 22 afsnit, CBS – set til ca. £11 på Amazon.

Advertisements
Kommentarer
 1. Brian siger:

  Kanon serie … Bare trals at den ikke blev længere og sluttede at den så brat 🙂

 2. Nikolaj Balle siger:

  Har grædt meget fiktivt snot over at den serie blev ødelagt af det ikke var HBO eller AMC der lavede den .feks. Slutningen er alt for brat, 2.sæson får slet ikke den tid til at udvikle sig som den burde og den retning den bevæger sig i er desværre en anelse plat og for forudsigelig. Men forfatterne var pressede og det var kun på yderste mandat at de overhovedet lykkedes at få en 2. sæson…måske vi havde været bedre foruden?

  Der findes vist nok en comicbook serie der er basseret på Jericho og der skulle vist også være nogle af de oprindeligt forattere med ind over, men har ikke lige undersøgt sagen helt til bunds.

  • Schjönning siger:

   Der findes en tegneserie – i fire bind så vidt jeg husker – der giver serien en ordentlig slutning. Prøver at få fat i den så den kan komme på bloggen 🙂

 3. Nikolaj Balle siger:

  ok, mente nok der var noget der 🙂 Hvis det lykkedes så er jeg spændt på at se hvad det går ud på i hvert fald!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s