Lige nu sidder jeg med al sandsynlighed med en iskold cocktail og nyder den kretensiske sol. Heldigvis kan blogmediet tidsindstilles til at smide artikler op uden menneskelig indblanding! Det er fredag, og derfor skal vi grine de fire apokalyptiske ryttere direkte i fjæset! Velkommen til endnu en omgang Frygtelig Fredag – denne gang om samlekort og kærlighed til B-film.

Da Tim Burtons vanvittige 1950’er-sci-fi-pastiche Mars Attacks! gik i biograferne tilbage i ’96 var undertegnede 14 år gammel. Og jeg blev øjeblikkeligt fan! De ondsindede marsboer er ækle og fremmedartede, hvilket rent faktisk gør dem decideret uhyggelige, mens de samtidigt er så over-the-top at man griner hele tiden. Deres stiliserede flyvende tallerkner og bizarre blanding af retrofuturistisk  atomic age-teknologi og middelaldertøj udgør én lang lovprisning af B-films-sværvægtere som Plan 9 from Outer Space, Rocket Ship X-M og Spaceways.

Eller … Det troede jeg i hvert fald.

Fordi tanks med én kanon er for tøser!

Det viser sig at hele filmens scenografi er baseret på et sæt samlekort fra 1962, der dengang udkom uden skyggen af humor – hvilket naturligvis bare gør det endnu sjovere! De oprindelige 55 kort blev udtænkt af tegneserietegneren Wally Wood (bl.a. Daredevil) og fortæller en historie om hvordan marsboer med ekstrem brutalitet invaderer jorden, smadrer det meste af den, får bank af amerikanerne (selvfølgelig) og slutteligt taber krigen – fordi jordboerne sprænger Mars i luften!!

Thumbs up!

Burtons film adskiller sig altså handlingsmæssigt fra forlægget, men stilen er bibeholdt. Der er heller ikke meget frivillig humor at hente i samlekortene, så ændringerne er helt i orden. Hvis man ikke har set Mars Attacks! bør man absolut gøre det! En genial instruktør, et unikt scenografisk oplæg og en sand meteorstorm af stjerneskuespillere (Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Glenn Close, Danny DeVito, to name a few), samt en vidunderligt selvudleverende præstation fra Tom Jones – det er forrygende!

De 55 Mars Attack-kort, udgivet af legetøjsfirmaet Topps, kan beundres her. Når man tænker på at de er tiltænkt børn er de jævnt gustne! Marsboerne smider alle tænkelige ubehageligheder i hovedet på jorden, til et punkt der får Det Gamle Testamente til at virke helt fredeligt!

“Det kan børn da sagtens håndtere!”

Mars Attacks!; instr: Tim Burton, Warner Bros. Pictures, 1996

Mars Attacks; udgivet af Topps, 1962, 1984, 1994, 2012

Og sov godt!
Reklamer