Anmeldelse af Lucifer’s Hammer

En af grundene til at jeg foretrækker Deep Impact over Armageddon er at i førstnævnte film slipper menneskeheden ikke helt uskadt fra den store bunke af sten og is der kommer farende fra rummet. Det beskriver nemlig meget bedre det ulige forhold der eksisterer mellem det uendelige, ufattelige univers og os: den langt fra uendelige, men til tider lige så ufattelige menneskehed, på vores sårbare lille støvfnug af en klode.

Samme agorafobiske dødsangst er til stede i Lucifer’s Hammer – et apokalyptisk magnus opus om en ødelæggende meteorstorm der (kan jeg sige uden at afsløre for meget) udsletter størstedelen af menneskeheden. Og netop den type angst er umådeligt fascinerende, synes jeg. Hjælpeløsheden, der griber såvel romanens karakterer som læseren, er nærmest håndgribelig. Og den bygges i dette tilfælde op med umådeligt flair og fortællelyst!

Den første tredjedel af bogen er opbygning, og det kan synes af meget når sidetallet løber op i 500-området. Forfatterne har dog formået at udvikle tilpas interessante personer til at det ikke gør noget. Og man ved allerede fra forsiden at bæstet fra det tomme rum rammer på et tidspunkt. Man sidder derfor konsekvent og håber at disse personer ville tage truslen alvorligt! Og stiller det uundgåelige spørgsmål: Ville jeg selv handle anderledes? Og dernæst: Hvad kan man egentlig stille op?

Midterdelen er rendyrket katastrofefilm på skrift, behandlet med omhu for detaljen og med rigelige mængder af indgående personskildringer, så det ikke føles som en B-film! Jordklodens overflade forandres radikalt og det hele emmer af hæderlig research.

Samtidig med at tsunamier og jordskælv og alskens andre ubehageligheder raserer planeten flettes karaktertrådene fra første del sammen. Også dette er gjort med stor håndværksmæssig dyd. Der er generende lidt at udsætte på den her bog!

Tredje og sidste del er en postapokalyptisk krigsskildring, heftigt krydret med den gryende rædsel blandt de medvirkende når katastrofernes omfang går op for dem. Inden for den videnskabelige redelighed præsenteres man for alle de elskeligste troper i den postapokalyptiske litteratur.

Lucifer’s Hammer er et brag af en bog. Den er en sjældent intelligent pageturner, forfattet med morbid begejstring og indtages helst i store doser ad gangen. Det næsten Lovecraftianske niveau af paranoia og apati stryger læseren mod hårene, mens troværdige og oprigtigt interessante karakterer virker som ren anæstesi.

En enkelt minimal anke: Det er selvfølgelig en kende uretfærdigt at bedømme et værk uden for dens egen tid, men jeg må lige understrege af Lucifers’ Hammer på nogle punkter er et periodeværk. Det syn på fx sorte mennesker og kvinder der præsenteres er ikke længere tidssvarende. Den slags bør man dog, efter min mening, se fuldstændigt bort fra. Nyd bogen som det den er: Et umanerligt vild- og velskrevet barn af 70’erne.

Lucifer’s Hammer; Larry Niven og Jerry Pournelle; udgivet af Playboy og Press/HarperCollins (1977). Set til ca. $8 på Amazon.

Reklamer