Anmeldelse af Fansplatmagori

Det lille danske tegneserieforlag med det kryptiske navn Ondskabens Flydende Vatikan har begået deres første specialhæfte – en tematisk udstikker fra deres normale antologi-udgivelser Fantasmagori. Til min store begejstring har de valgt at satse deres omdømme på tidens største horror-fænomen: Zombier!

Zombie-genren er per definition ikke nødvendigvis apokalyptisk, men af hæftets syv historier er de fire rendyrkede undergangsscenarier, som fans af de udøde horder kender og elsker dem. I ægte apokalyptisk ånd er mange af dem også satiriske kommentarer om det nuværende samfund.

Således er Peder Riis’ Dus med de Udøde en form for parodisk hyldest til den legendariske Steve Irwin – i øvrigt et koncept der udfoldes glimrende i romanserien Newsflesh af Mira Grant; man overvejer om der er en forbindelse?

Rikke Lindskov Lofts Zombie Etikette udstiller menneskehedens sociale modeslaveri med en meget ren streg, der næsten er for uplettet til genren. Den bittersøde pointe råder dog bod på en del. Tore Sæderup blander nadverritet, Disney-romatik og umulig kærlighed a la Romeo og Julie i den ordløse Bella Notte – den mest dystre og groteske af historierne. Men også den smukkeste rent narrativt.

Der er dog også nogle lavpunkter. Bitten Bolvig Hansens ZooZombier er et sjovt twist på genren, men joken er brugt før – gentagne gange, af Wulffmorgenthaler, no less. Og selvom det måske er en synd at dømme tegnestilen efter mine helt personlige idiosynkrasier, skal det nævnes at den maniske mangastreg ikke bidrager med meget til en zombie-historie. Til historiens fordel skal det dog understreges at det er min søns absolut foretrukne, så måske er det bare mig der en gammel surmulende idiot.

En sidste bitter røffel går til Rikke Hollænders naivistiske udtryk i Vej og parks hævn, der ligefrem skader historiens i øvrigt meget morsomme pointe. Når det er sagt er det dog skønt at se sådan en udgivelse på dansk, lavet af danske ildsjæle og produceret med en kærlighed til mediet og genren, der ligefrem bevæger hjertet. Formatet og produktionskvaliteten er på B-niveau, men det gør det på sin vis endnu bedre. Hæftet emmer af undergrund – og af ambitiøse fremtidsplaner! Jeg glæder mig meget til at se hvad Vatikanet ellers finder på!

Ondskabens Flydende Vatikan tager usle 20 kroner for 28 siders sort/hvid humor-horror. Oven i købet ligger hæftet som e-bog, ganske gratis, på forlagets hjemmeside.

Reklamer