Da jeg for lidt over et år siden startede denne blog havde jeg faktisk ikke tænkt på at en dag ville dette ske, vi runder 500 indlæg! Og selvfølgelig skal nummer 500 være noget specielt. Vi havde snakket om at lave en top 500 liste men valgte ret hurtigt at det ok ville være et rimelig sindsygt projekt at begive sig ud i, så i stedet har vi lavet en liste over apokalyptiske film fra A-Z.

[A]bernes Planet 1968
IMDB | Køb den herEn klassiker i sin egen ret der ikke bar har affødt en utal at efterfølgende film, men også er blevet genstartet hele to gange (i 2001 med Mark Wahlberg, og så igen i 2011 med Abernes Planet: Oprindelsen). Den sidste scene i Abernes Planet står stadig som en af de helt store slutninger i filmhistorien og det er nok de færreste der kan glemme Charlton Heston der står og skriger på en øde strand med Frihedsgudinden i bagrunden.
[B]lindness 2008
IMDB | Køb den herEn skræmmende og tankevækkende film der handler om et post-apokalyptisk samfund hvor folk ikke er blevet tvunget i knæ af zombier eller krig men noget så simpelt som det ikke at kunne se. Blindness er dyster og skræmmende, og man sidder med en underlig følelse i maven lang tid efter den er slut. En must-see for fans af post-apokalyptiske film.
[C]hildren of Men 2006
IMDB | Køb den herChildren of Men er på mange måder et overset stykke filmkunst. Filmen fra 2006 med Clive Owen i hovedrollen er nok en af de mest dystre dystopiske/post-apokalyptiske film man finder. Her er ingen mænd i stramt læder, zombier eller frådende mutanter, i stedet er der noget meget mere sandsynligt, nemlig en verden uden håb for fremtiden. For hvordan ville vi som verden reagere hvis der ikke blev født flere børn, der ville ikke være nogen grund til at beskytte miljøet, udvikle ny teknologi eller i det hele taget opføre sig ordenligt. Et sandt mesterværk.
[D]awn of the Dead 1978
IMDBDenne episke post-apokalyptiske zombiefilm har ikke brug for nogen introduktion. Ikke alene er filmen fra 1978 fantastisk selv i dag, men dens re-make fra 2004 er faktisk heller ikke dårlig. Filmen var genreskabende og i samme stil som hans første zombiefilm, Night of the Living Dead, formåede George A. Romero at fortælle en gyserhistorien der var fyldt med humor, og personlige fortællinger i stedet for en der var fyldt med blod og indvolde (selvom dem er der også massere af).
[E]scape From New York 1981
IMDB| Køb den herFilmen er lige så meget en sci-fi film som en post-apokalyptisk oplevelse men hører alligevel fint hjemme her på siden. En fantastisk underholdende film, der måske ikke er  specielt god hverken når det kommer til effekterne, skuespillet eller historien, men man kan ikke gøre anet end at smile når filmens starter med at fortælle om den vilde fremtid i 1988! Nyd den og dens fantastiske 80′er soundtrack.
[F]allout 1997
Wikipedia | Køb herDen post-apokalyptiske verden har altid været populær i fiktionen, og dette er selvfølgelig også sandt når det kommer til computerspil. Fallout serien der startede i 1997 var en anderledes post-apokalyptisk oplevelse, en levende historie og spændende gameplay gjorde at man kunne leve sig ind i en forladte verden og dette blandet med en humor basseret på musik og tegneserier fra 1950’erne har gjort spillet til en kult-klassiker. I 2008 udkom så Fallout 3, og denne gang var det hele i flot 3D, siden da er der udkommet flere udvidelses-pakker, og spillet er stadig blandt de mest spillede de sidste fem år.
[G]round Zero Man 1971
WikipediaOk jeg skal være den første til at indrømme at ingen af os her på Apokalyptisk har læst eller hørt meget om denne bog. Men vi kan jo ikke have en A-Z listeuden G, så et eller andet skulle vi finde. Ground Zero Man lyder eller spændende, den handler om matematikeren Lucas Hutchman der mere eller mindre alene man holder jorden gidsel man hans maskine der kan sprænge alle atombomber i verden på samme tid, dete fører til en række moralske dilemmaer og taker om hvordan vi er som mennesker.
[H]unger Games, The 2012
IMDB | Se den i bografenDet er muligt at rigtig mange ikke vil være enige med mig i at denne film hører til her på listen, men jeg har en god grund til det. Det kan godt være at The Hunger Games filmen på mange måder er en omgang teenage pladder med for lidt blod og ødelæggelse og for meget alt muligt andet, men netop fordi den fanger en yngre generation er det den relevant her. Ligesom Twilight filmene gjorde det for vampyrer kan denne film gøre det for post-apokalypsen. Forestil dig at du skal overtale din 14 årige datter til at se Dawn of the Dead eller Abernes Planet, det bliver nok svært – men fortæl hende nu er det er ligesom de Hunger Games (på en måde) og pludselig sidder hun klar med popkorn og 3D-briller, det kan godt være hun bliver skuffet men hun er blevet interesseret i genren. 
[I] Am Legend 1954
Wikipedia | Lån den herEn bog vi har snakket om mange gange her på Apokalyptisk. Den udkom i 1954, er skrevet af Richard Matheson, har fået en hav af filmatiseringer (The Last Man on Earth, Omega Man, I Am Omega og I Am Legend med Will Smith), og er ok en af de bedste post-apokalyptiske romaner der er udgivet.Har man endnu ikke læst I Am Lengend (eller den danske udgave der har titlen Jeg er den Sidste), er der ingen undskyldning, det er bare med at ned til sin lokale bog-pusher og købe den, den kan i øvrigt også låneds ganske gratis på landets biblioteker. 
[J]ericho 2006
IMDB| Køb herJericho udkom som tv-serien første gang i 2006, den er hverken fyldt med zombier eller åbenlyse fjender. I stedet forkuserer den på den ukendte, terrorisme og sammenspillet mellem mennesker efter en katastrofe. Serien nåede desværre kun at få to sæsoner på tv, men en tredje sæson er udgivet som tegneserie, og der er lige nu snak om at serien skal vende tilbage til tv i 2013/2014.
[K]adavermarch 1991
Wikipedia| Lån den herFor de fleste danske gyserfans behøver denne roman vidst ikke meget introduktion. Romanen fra 1991 er skrevet af Dennis Jürgensen og på grund af dens placering på de danske biblioteker under børne- og ungdoms-litteratur er det for mange den første oplevelse de får med zombie genren. På trods af at denne roman har over 0 år på bagen e det først de senere år vi har set andre danske værker der er på samme niveau når det kommer til zombie-litteraturen, der i blandt Mutagen af Jonas Wilmann og Pandaemonium af A. Silvestri.
[L]ast Man on Earth, The 1964
IMDB | Køb herEndnu en film der ikke behøver meget introduktion hvis man er flittig læser her på bloggen. The Last Man on Earth fra 1964 er ikke bare den første filmatisering af Richard Mathesons novelle, men det er også (efter min mening) den bedste og mest korrekte adaption. Der er enkelte ændringer i forhold til bogen men historien er stor set den samme. Den post-apokalyptiske stemning og hovedpersonens fortvivlede sindstilstand er fantastisk og kan man lide den post-apokalyptiske genre slipper man ikke uden om The Last man on Earth
[M]ad Max: Beoyond Thunderdome 1985
IMDB | Køb herEndelig en film på listen der har det mest post-apokalyptiske look nogensinde, nemlig massere af nitter og læder! Alle Mad Max filmene kunne være valgt men Mad Max Beoyond Thunderdome er alligevel en herlighed i sig selv. Filmen der foruden Mel Gibson i hovedrollen, har også en storslået Tina Turner på rollelisten, og det er en super klassisk 80’er film.
[N]ight of The Living Dead 1968
IMDB | Se den her(gratis!)En klassikker i sin egen ret, Night of the Living Dead var starten på noget stort for instruktøren George A. Romero og noget endnu større inden for zombie film-genren. Filmens historie er i sig selv ikke imponerende, men dens skjulte budskaber om race og tiden samfund er fantastiske, gå ikke glip af Night of the Living Dead.
[O]n the Beach 1959
IMDBOn the Beach roses af mange for at være et af de mest indflydelsesrige film indenfor denne genre. Personligt har jeg ikke set den, eller den mindre succesfulde remake fra 2000, men den ligger og venter hjemme på hylden. En film som godt nok har over 60 år på bagen, men derfor kan den stadig være lige så vigtig som den dag den udkom.
[P]ost man, The 1997
IMDB | Køb herPost-apokalyptisk Amerika. Hvad der begynder som en narresteg for at få mad og ly bliver en mands kamp for at genopbygge selveste civilisationen ved at genoprette postvæsenet.” The Postman fra 1997 er en meget udskældt film, og ofte bliver den beskyldt på at være en kopi af Water World bare på land. Jegf synes bestemt ikke dette er tilfældet, og på trods af dens mangler er det en god solid post-apokalyptisk film der helt sikkert tilføjede noget til genren.
[Q]uiet Earth, The 1985
IMDBNew Zealands måske eneste post-apokalyptiske film, og en helt speciel en af slagsen. Zac Hobson vågner op en ganske almindelig morgen, solen skinner og luften er frisk, den eneste problem er at han er den eneste menneske tilnage på jorden. Beskrivelsen lyder meget som The Last Man on Earth men det er bestemt ikke tilfældet, The Quiet Earth er sin helt egen og en tankevækkende og interresant film.
[R]oad, The 2009
IMDB | Køb herThe Road er en rørende historie om en far og hans søn der rejser gennem et post-apokalyptisk amerikansk landskab i søgen efter et bedre liv. Filmen er ekstrem flot og skuespillet giver kuldegysninger lang tid efter den sidste scene, bestemt en af de bedste post-apokalyptiske film nogensinde. Filmen er basseret på bogen af samme navn fra 2006 af Cormac McCarthy.
[S]haun of The Dead 2004
IMDB| Køb herNår man snakker zombie-kommedier bliver det ikke bedre! Zombieland fra 2009 var god, men den kan på ingen måde måle sig med Simon Pegg og Edgar Wrights britiske mesterværk. De har ramt helt plet på stort set alle punkter, zombiereferancerne til gamle film er spot-on, humoren er fantastisk og historien er fangende men stadig sjov. En film der for alvor fik folk til at indse at zombier ikke kun er får nørder.
[T]welve Monkeys 1995
IMDB | Køb herI en fremtidig verden hærget af sygdom, bliver en straffefange sendt tilbage i tiden til for at indsamle oplysninger om den menneskeskabte virus, der udslettede størstedelen af den menneskelige befolkning på planeten og på den måde måske redde resterne af menneskeligheden. En fantastisk film og en af både Pitts og Willis bedste og mest overbevisende roller. En film der får dig til at gætte lige indtil til slutningen, og der efter…
[U].F.O. 2013
IMDBDer er mange film der har noget at gøre med U.F.O.’er og det var svært at vælge én. Men da jeg synes at vi skulle have en film der endnu ikke er udkommet på listen er valget faldet på U.F.O. der skulle udkomme i 2013. Filmen, der har bl.a. Jean-Claude van Damme i en af hovedrollerne, handler om fem venner, der vågner op en morgen at opdage, at der ikke er strøm, mobiltelefoner eller radio. Gruppen vandrer i mørke i to dage, indtil de ser en UFO by på størrelse med en by. Snart begynder civilisation at bryde ned, og de fem venner befinder sig i midten af lovløst anarki.
[V] 1983/2009
IMDB | Køb her (2009)Jeg må endnu en gang indrømme at dette er en af de serier som jeg endnu ikke har fået set, og det skammer jeg mig lidt over da jeg flere gange har hørt at det er en af de bedste UFO serier der ude. Serien handler om fremtid hvor aliens besøger jorden, og denne gang uden at sprænge den i luften og gøre os alle sammen til slaver. I stedet bliver de kaldt “besøgende”, de vil gerne handle med os mennesker da de skal bruge ting vi har jer på jorden. Men selvfølgelig er alting ikke så godt som det ser ud, og snart ligger de to racer i krig med hinanden og en gruppe mennesker organiserer den modstandbevægelse. Serien skulle som sagt være rigtig god og hører derfor helt sikkert til denne liste.
[W]alking Dead, The 2010
IMDB | Køb herMed mindre man har levet under en sten de sidste par år burde man have hørt om denne post-apokalyptiske franchise skabt af Robert Kirkman. Det der startede som en sort/hvid tegneserie om en gruppe overlevende efter en zombie-apokalypse er i en dag en tv-serie der snart starter på dens tredje sæson, en tegneserie med snart 100 udgivelser, en nyligt udgivet serie af bøger og massere af andre zombie relaterede ting som t-shirts, aktionfigurer og web-episoder.
[Y]: The Last Man2002WikipediaEn af de mest interessante post-apokalyptiske tegneserier er uden tvivl Y: The Last Man skrevet og tegnet af Brian K. Vaughan og Pia Guerra. Serien følger manden Yorick Brown og hans “kæleabe” Ampersand der er de eneste overlevende med et Y-kromoson tilbage i verden. Sammen må de prøve at finde ud af hvorfor alle andre mænd er døde og hvordan de klarer sig i en verden hvor der kun er kvinder tilbage.
[X]-COM UFO Defense 1993
WikipediaEr man barn af 90’erne og ligesom mig brugte lidt for lang tid foran den firkantede computerskærm, så er man helt sikkert stødt på det fantastiske spil X-Com UFO Defense! Spillet der bedst kan beskrives som en blanding mellem et strategi- og aktionspil udkom tilbage i 1993, og siden da der er kommet mange opdateringer og udvidelser. Det seneste skud på stammen bliver XCOM: Enemy Unknown der efter planen skulle udkomme i efteråret 2012. Spillet foregår efter at aliens har angrebet jorden, og dig med din lille hør at soldater er det eneste der kan redde os. Selvom spillet ikke har den klassiske post-apokalyptiske følelse er der alligevel et eller andet over det. Måden man spiller på giver en følelsen over virkelige at have jordens skæbne i sine hænder og det er bestemt apokalyptisk.
[Z]ombieland 2009
IMDB | Køb herDa Zombieland udkom i 2009 var der nogle naturlige sammenligninger med Shaun of the Dead da de er begge kommedier med zombier som omdrejningspunkt, og mange var hurtige til at fortælle hvor meget bedre Shaun of the Dead var. Men personligt synes jeg ikke dette er rigtigt, de to film er meget forskellige og Zombieland har sin helt egen charme og specielt hovedpersons liste over regler for overlevelse er efterhånden gået hen og blevet en klassiker indenfor genren.