Anmeldelse af Contagion

Lidt forsinket fik jeg endelig set Steven Soderbergs stjernespækkede thriller Contagion, en film der giver os som seere et indblik hvordan mange forskellige mennesker og organisationer ville håndtere og reagere i en verdensomspændende epidemi situation.

Men er realisme og kendte skuespillere nok til at skabe en god film?

Contagion starter lige på og hårdt med en syg Gwyneth Paltrow der ikke får mange chancer for at forklare hvorfor hun er syg inden hun ligger død i en hospitalsseng, med hendes mand (Matt Damon) stående tilbage uden nogen idé hvordan hans kone pludselig døde. Vi får derefter en række mindre historier der alle fokuserer på det der senere viser sig at være starten på en verdens omspændende pandemi. Omdrejningspunktet i alle historierne er direktøren for Center for Decease Control (CDC) i USA, han bliver spillet af Laurence Fishburne og virker som en styrende rolle der på en eller anden måde har kontakt med næsten alle hovedpersonerne. I den næste halvanden time følger vi forskellige personer, mens det er starter som et mindre udbrud af en ukendt sygdom langsomt bliver til en pandemi der er ved at løbe ud af kontrol. Vi følger en blogger fuld af konspirationsteorier (Jude Law), den smarte kvindelige specialist i pandemier (Kate Winslett), en agent fra WHO (Monique Gabriela Curnen) udsendt til Hongkong for at finde sygdomens oprindelse, en række forskere på jagt efter en vacine og selvfølge den lettere forvirrede Matt Damon og hans datter.

Uden at afsløre for meget kan jeg sige at filmen udspiller sig rimeligt efter planen for denne slags film uden de store overraskelser og ændringer i forhold til den traditionelle formel.

Lad mig sige med det samme at Contagion er rigtig flot lavet, situationen og folks reaktioner virker ægte og hele stemingen i filmen virker overbevisende. Der skulle være brugt $60 millioner på filmen, og det er tydeligt at der er brugt lang tid på at finde de helt rigtige locations rundt om i verden. De forskellige skuespillere klarer det godt, dog med undtagelse af Matt Damon der konstant virker lettere forvirret og uden noget rigtigt formål. Resten af holdet er godt sammensat og på trods af de mange store navne er der ingen der virker som den overbetalte hovedrolle, hvilket igen er med til at give filmen realisme.

Når det er sagt er der altså nogle store problemer med Contagion. Soderberghs forsøg på at have mange forskellige historier kædet sammen, og på den måde give et overblik over samfundet i en situation som denne, virker ikke særlig godt. Flere af historierne bliver aldrig rigtig afsluttet og man sidder med en følelse af at der mangler et eller andet. Set fra et apokalyptisk synsvinkel kunne jeg godt have brugt nogle flere billeder af ødelagte og forladte byer samt desperate overlevende, men det er selvfølgelig mere et personligt ønske end én egentlig kritik af filmen.

Contagion er en udmærket film der fortæller en relevant historie for dagens samfund. Den er en af de mest realistiske pandemi film jeg har set og det skal den have ros for. Når det er sagt mangler den dog noget når det kommer til underholdningsværdien og det er synd da jeg tror den havde potentiale til at blive en hel del bedre.

En god film for fans af den ”sygedomsramte genre”, men ikke nogen stor filmkunst.

Reklamer