National Geographic Channel står, på den ene side, bag nogle af de smukkeste og redeligste naturprogrammer man kan opdrive i en tid, hvor dokumentarer åbenbart ikke kan sælges uden en patetisk menneskelig hjert-smerte historie som den bærende faktor. På den anden side skal NGC jo også kunne løbe rundt. I krydsfeltet mellem de to yderpunkter finder man et program der er forbløffende relevant for Apokalyptisk’s læsere.

Doomsday Preppers har mennesker i fokus – og ikke helt normale mennesker! I hvert afsnit præsenteres man får personer der er 100% overbevist om jordens nært forestående undergang, og er i fuld gang med at forberede sig på den. Hvordan jorden går under hersker der ingen enighed om, men nogle af de mest udbredte hypoteser er økonomisk sammenbrud og energikrise – generelt udvises der dog stor kreativitet: Solstorme, atomkrig, bio-terrorisme og super-vulkaner – hvor prepper, sin forklaring. Af de afsnit jeg har set er der dog endnu ingen der seriøst forbereder sig på det eneste realistiske scenarie: Zombier!

Man ved sjældent om man skal grine eller græde mens man ser Doomsday Preppers. På den ene side er der uden tvivl tale om nogle ekstremt innovative mennesker, der har fundet løsninger på en masse meget reelle problemer. Endda løsninger der er bæredygtige, miljørigtige og energibesparende. På den anden side registrerer man, som seer, hurtigt at de medvirkende lever i konstant frygt. Deres fornuftige forberedelser antager hurtigt karakter af det vanvittige.

I den blide ende finder man enkeltpersoner der har samlet sig en såkaldt bug-out-bag, og har skænket flugtruter og botanisk lærdom en tanke. Fair. I den anden ende dukker de virkelige excentrikere op. Folk der bruger hele deres liv og alle deres penge på at forberede sig på dommedag. Som familien der har bygget et kæmpestort fort af fragtcontainere – inspireret af middelalderborge – og fyldt det med proviant nok til at 22 mennesker kan overleve i 15 år! Eller manden der har bygget en underjordisk by af 42 nedgravede skolebusser!

Børn der vokser op i sådan et miljø må nødvendigvis få paranoia ind med modermælken. Hvis de ikke ender på den lukkede bliver de sikker sektledere. Derfor får Doomsday Preppers hurtigt et kraftigt skær af reality-tv, fordi programmets primære drivkræfter synes at være lige dele fascination og forargelse. På den anden side ler disse mennesker nok sidst når nedfaldet er blæst væk og vi andre ligger tilbage som pulveriserede knogler.

Doomday Preppers sendes – så vidt vides – ikke i Danmark (endnu). Jeg kan af juridiske årsager ikke linke til andet end NGC’s side om programmet. Bor der en lille prepper i ens mave – eller måske bare en forfatter eller scenarie-skribent med hang til det apokalyptiske – er der uendeligt meget inspiration at hente hos de medvirkende.

Reklamer