Anmeldelse af Pandaemonium (af A. Silvestri)

Der har de sidste par år ikke været mangel på zombie-litteratur, på godt og ondt. Rigtig mange forfattere, kendte såvel som helt nye, har bevæget sig ind i genren og forsøgt at gøre den deres egen på mange forskellige måder, men for de fleste har det været svært at komme ud over de klassiske klichéer, og det eneste der har adskilt dem er historierne og sproget de er skrevet i.

I Danmark har vi endnu ikke helt fulgt med i samme stil, og siden Dennis Jürgensens fantastiske Kadavermarch som blev udgivet for over 20 år siden er der ikke kommet mange værker. Men der er ved at ske noget, indenfor de sidste 3-4 år er der udkommet flere zombie romaner, bl.a. Patrick Leis’ “Camp 41” og Michael Kamps “Fordærv” for ikke at forglemme Jonas Wilmann der sidste år udgav Mutagen, der dog ikke direkte er en zombieroman men ligger sig tæt på genren, og dette gjorde han ganske vellykket. Men i år skete der endelig noget, forfatteren A. Silvestri udgav gennem Forlaget Valeta den tonstunge roman Pandaemonium, et værk der ikke bare falder inden for zombie-genren men lige frem ændrer den!

Fortælling i Pandaemonium er langt fra lige til. I den mest simple form kan det siges at den følger de overlevende efter et zombie udbrud der foregår i Danmark men historien er lagt mere kompleks end dette. Vi følger nemlig ikke bare de overlevende fra a-z, i stedet er historien (i starten) splittet op i mange små kapitler der foregår rundt om i landet og følger forskellige heldige, eller uheldige, sjæle. Og så følger vi også noget andet, noget ondt og grusomt der bliver født en lejlighed på Nørrebro, noget der langt fra er menneskeligt og som har en stor rolle at spille i forbindelse med zombie udbruddet. I løbet af de næste næsten 800 sider, fordelt i tre ”bøger” følger vi dem som overlever, finder sammen og kæmper mod en overagt der ikke er af denne verden, noget så ondt at det for de klassiske zombier, som vi kender dem fra anden moderne litteratur, til at ligne børn på vej til første skoledag. At afsløre meget mere fra handlingen ville være forkert af mig så jeg vil stoppe her, men det er en handling der hele tiden vrider og vender sig i en sådan grad at man aldrig kan gætte hvad næste side byder på.

Pandaemonium er som sagt en meget lang bog, fordelt i tre mindre ”bøger” og et hav af ganske korte kapitler (119 af slagsen) der ofte springer geografisk fra sted til sted. Dette fungerer rigtig godt og drager læseren ind som var det en anden actionfilm. Silvestri skriver levende og brutalt og der ligges ikke fingre i mellem når både mennesker og zombier bliver sprættet op, i det hele taget er Pandaemonium ikke en børnebog eller for barnlige sjæle, det vi har med at gøre her er ren horror når det er bedst! Ud over volden og blodet skriver Silvestri også ganske følelsesladet og man kommer til at holde af karaktererne i bogen, både onde og gode. En lille sidenote er at den måde som han beskriver de geografiske lokationer på, specielt i bogens første tredjedel, er fantastisk og kender man København får man helt lyst til at cykle rundt mens man læser for at følge med i ”slagets gang” (dette kan i øvrigt ikke anbefales da det er ganske farligt at cykle og læse samtidig).

Pandaemonium er efter min mening den bedste zombieroman jeg har læst i årevis, og jeg sidder tilbage med samme følelse som da jeg havde læst World War Z færdig (af Maz Brooks), bogen er episk og en fortælling der skriger på at blive filmatiseret, men samtidig ved jeg at hvis det nogensinde sker, vil jeg blive skuffet, det er nemlig umuligt at fange den stemning som Silvestri gør i dette værk og det skal han have ros for. Det er dejligt endelig at se en zombie roman der ikke følger reglerne for hvor zombier kommer fra, og som ikke er bange for at røre ved emner som religion og menneskelige handlinger på godt og ondt.

Pandaemonium er epiks værk som ingen fans må gå glip af. Giv plads på hylden Kadavermarch, fordi danskerne har fået en ny zombie-bibel – og den er bedre!

Skulle du have lyst til at læse lidt om universet som Pandaemonium foregår i har Valeta udgivet den gratis e-novelle Øen som klart kan anbefales.

Pandaemonium er venligst stillet til rådighed af Forlaget Valeta