Mange danske lokalbiblioteker kører i øjeblikket en bog-kampagne med temaet Forbudte Bøger. Temaet er inspireret af den amerikanske Banned Books Week, der siden 1982 har sat fokus på censur og forfatterforfølgelse. USA er stadig lokalt tynget af ekstremt konservative magter, og utallige værker er stadig forbudte i forskellige delstater på grund af politisk, seksualmoralsk og religiøs modstand.

Temaet på de danske biblioteker er udarbejdet af Biblioteksmedier, og den medfølgende folder med en liste over forbudte bøger er interessant læsning – for den almene læser, men især for fans af apokalyptisk og dystopisk litteratur. Af en eller anden grund er især sidstnævnte genre yderst velrepræsenteret. Listen tæller bøger der er forbudt mange forskellige steder i verden og af meget varierende årsager.

Listen tæller den allestedsnærværende Hunger Games-trilogi af Suzanne Collins, den britiske nobelprismodtager William Goldings Lord of the Flies og Aldous Huxleys Brave New World – der stadig har en fast plads på listen over USA’s mest forbudte bøger, selvom den udkom i 1932! Også George Orwells 1984 og Kurt Vonneguts anti-krigsroman med apokalyptiske undertoner Slaughterhouse 5 er forvist fra visse stater og lande.

I et udslag af nærmest grotesk ironi befinder Ray Bradburys Fahrenheit 451 – der som bekendt er en skønlitterær kritik af netop censur – sig også på listen, og den mest apokalyptiske bog af dem alle: Bibelen, er såmænd forbudt i bl.a. Nordkorea (surprise!), Bhutan og Kuwait.

Fælles for stort set alle de nævnte værker – selv Bibelen (NT) – er at der er tale om værker der præsenterer enten 1) en deprimerende fremskrivning af samtidens dumheder eller 2) et politisk alternativ til samtidens system, eller begge dele. Den genre vi er så glade for er mere politisk, og mere farlig, end stort set alle andre. Personligt er jeg lidt stolt af det.