Anmeldelse af Wasteland – Cities of Dust

 

Den apokalyptiske western er udbredt nok til at være en genre for sig. Mad Max-filmene er nok det bedste eksempel, og det er da også disse uomgængelige klassikere man uvægerligt ihukommer når man første gang sidder med Wasteland – Cities of Dust. Så er den rosende tone vist også slået an …

Wasteland er en tegneserie der i skrivende stund har nået små 40 hæfter. Disse hæfter er også udkommet i, indtil videre, syv paperback collections, hvoraf omdrejningspunktet for denne anmeldelse er den første. Cities of Dust indeholder hæfterne 1-6. De seks hæfter giver 160 siders brutal, dystopisk og helt igennem sandblæst macho-western.

Fra starten af rider historien klicherne tungt. En asocial dødsmaskine af en lone ranger-type tilraner sig hovedrollen fra første frame. Han er en modvillig helt – anti-helt – i bedste Clint Eastwood-stil, men en helt ikke desto mindre. Han får snart selskab af en ung kvinde med mystiske evner, en gammel opfinder, en stifinder og en soldyrkende shaman. Sideløbende følger læseren de politiske fiksfakserier i storbyen Newbegin, hvor slaveri, korruption og kejserkult hører til den normale dagsorden.

Det hele foregår et sted i Amerika, små 100 år efter katastrofen der kaldes The Big Wet. Ved slutningen af Cities of Dust ved man endnu ikke præcis hvad apokalypsen bestod i, men det er egentlig heller ikke vigtigt for handlingen. Disse seks hæfter flyder mageløst sammen til én ubrudt historie om en flok overlevere der, på vejen mod Newbegin, må grueligt meget igennem. Det er tydeligt at ambitionsniveauet fra starten har været skyhøjt, og det klæder serien umådeligt.

Hvis man skal sige noget negativt om Cities of Dust er det, at selve tegnestilen ikke egner sig voldsomt godt til action-scener, som der ellers ikke er for få af. Man bliver ofte forvirret og i tvivl om hvad der sker, og det kan medføre nogle misforståelser senere hen. Dialogen er fåmælt, og beretter-kommentarer fuldkommen fraværende. Det betyder at tegningerne skal kommunikere alt selv – hvilket altså kun lykkes til en vis grad. Jeg kan dog varmt anbefale at man kaster sig over Wasteland.

Læs første hæfte gratis på seriens hjemmeside.

 

Reklamer