Bonus anmeldelse: Lockout (2012)

Da jeg puttede dvd’en med Lockout i maskinen første gang havde jeg ikke de store forventninger. En film der stort set ikke har været i biografen og skrevet af instrueret af en ukendt instruktør. Men alligevel gav jeg den en chance, coveret lovede mig sci-fi aktion med et par kendte skuespillere, og Luc Besson (Takken, Léon, Fifth Element) havde været ind over den, så mon ikke dette ville være værd at bruge et par timer på?

Lockout, der netop er udkommet på DVD/Bluray gennem Nordisk Film, foregår i en fremtid små 70 år fra nu. Jorden er blevet træt af de mange kriminelle i fængslerne så i stedet har de bygget MS1, et maximum security fængsel i kredsløb rundt om jorden. Tilbage på jorden følger vi den tidligere CIA agent ”Snow” (Guy Pearce) der er blevet falsk anklaget for mordet på anden agent.

Han bliver selvfølgelig dømt at afsone sin dom på netop MS1, men inden han bliver sendt afsted sker der noget på den ellers så sikre rumstation. Præsidentens datter Emilie Warnock, (Maggie Grace), der er på velgørenhedsbesøg på rumstation bliver kidnappet af nogle undslupne fanger og nu er der ingen andre end Snow der kan sørge for at hun undslipper et flyvende fængsel fuld af sure kriminelle. Resten af historien behøver jeg ikke afsløre her, men der er eksplosioner, skyderier, planer der går galt og hemmelige plots af både Snow og bagmændene bag rumstationen.

Copyright – Nordisk Film

Lockout er en aktion-film, og det gør den faktisk ganske godt. Eksplosionerne er mange, folk bliver skudt til højre og venstre, og måderne de mange fanger i fængslet bliver dræbt på er varierende og til tider ganske underholdende. Skuespillet er hæderligt, og specielt Vincent Regan (300, Danny the Dog) spiller rollen som leder af fangeoprøret godt, det samme gør Joseph Gilgun der spiller den lettere sindssyge fange Hydell.

Man selvom Lockout er en aktion/sci-fi så er der altså meget lidt sci-fi over den. Filmen kunne lige så godt have foregået på et skib, i en bunker eller ligefrem i et helt almindeligt fængsel i året 2012. Godt nok er der nogle rumskibe og lidt leg med tyngdekræften, men der er intet der for alvor påvirker historien eller nogle effekter der retfærdiggør valget af netop denne genre. Ser man på filmen med apokalyptiske øjne er der heller ikke meget at hente, selvom den foregår i året 2079 får vi ikke beskrevet et dystopisk samfund med et forskruet dystopisk menneskesyn, eller en verden gået af lave pga. af den høje kriminalitet som man f.eks. ser det i Judge Dredd.

Copyright – Nordisk Film

Desuden falder de to hovedroller lidt igennem når det kommer til skuespillet, Guy Pearce ligner en der ikke rigtig gider være med i filmen, og hans one-liners (og dem er der alt for mange af!) er uinspirerede og kedelige, og selv om Maggie Grace er smuk at se på, så leverer hun ikke rigtig meget andet til filmen. Alt i alt en halv kedelig aktionfilm der ikke bringer noget nyt til hverken aktion eller sci-fi genren.

Lockout er en fin aktion-film og ikke mere, den passer til en søndag eftermiddag med tømrermænd og ikke alt for høje forventninger.