Anmeldelse af Carl S. Torgius’ Syndfloden

Det kræver sin læser at give sig i kast med visse bøger. Særligt bøger af en vis alder. Den bog jeg behandler her har 100 års fødselsdag næste år, og selvom den er blevet moderniseret kræver den stadig noget. Man åbner den ikke bare og læser. Man synker ned i den og drukner ganske frivilligt i sprogets ocean.

Tydeligt inspireret af de allerstørste, tidlige science fiction-apostle, gav postbuddet Carl S. Torgius sig i kast med sin eneste udgivne roman, Syndfloden – en dramatisk og hjerteskærende, men samtidigt filosofisk og samfundskommenterende historie om menneskehedens undergang. Som titlen antyder drukner vi – ligesom vi gør i Det Gamle Testamente – og dette sammentræf går ikke tabt på bogens hovedpersoner. De debatterer indædt Guds plan, når de ikke har travlt med at overleve eller opbygge fremtidens idealsamfund (på hver deres måde).

Som man måske allerede nu kan regne ud består Syndflodens godt 200 sider af andet og mere end action-scener, og det er faktisk ganske befriende. Kort fortalt har en astronom opdaget at den komet der nærmer sig jorden, vil gøre kort proces med menneskeheden. Han overtaler sin stenrige svigerfar til at udstyre en civil super-ubåd, så de kan overleve. Undervejs støder en masse nye hovedpersoner til, der også redder sig en respit ombord på undervandsbåden med det overmåde passende navn Salvator. Kometen passerer tæt forbi jorden og volder kaos i planetens vejrsystem og tidevand. Rædselsslagne ser Salvators besætning og passagerer til mens resten af verden opædes af det frådende vand.

Parallellerne til den bibelske syndflod er legio, men der er også hentet meget godt fra datidens (1913) politiske debatter og fra Jules Vernes særlige mærke af science fiction/adventure. Vernes tilstedeværelse er tydelig, men mest som inspiration til handlingen og til selve ubåden. Og selvom Syndfloden er skrevet i sin tids sprog er det stadig en del mere livligt end gamle Verne. Jeg ihukommer første gang jeg læste En Verdensomsejling Under Havet, og stødte ind i en tekstmur på to hele sider der blot opremsede latinske betegnelser på havdyr. Vernes, til tider analfikserede, videnskabelige præcision er også udeladt – til stor befrielse for en doven, nutidig læser.

Tonen i Syndfloden er ret fordømmende og, efter nutidens polerede standarder, både kvindefjendsk og ret racistisk. Den understøtter også per automatik et skarpt klasseopdelt samfund. Men man kan faktisk hverken forvente eller ønske sig andet. Bogen er en tidsrejse – et blik kastet 100 år tilbage. Også hvad sproget angår. Uden dog at have læst originalværket, vil jeg alligevel rose moderniseringsarbejdet som redaktør Niels Dalgaard har udsat teksten for. Kun de allermest arkaiske ord er skiftet ud, og ellers er kun retstavning og andre ‘småting’ fornyet. Værket står tilbage med sin oprindelige sproglige potens i behold.

Selvsamme sproglige potens vil dog uden tvivl jage yngre læsere bort. Det er deres eget store tab. De går glip af en overraskende, velfortalt og til tider ustyrligt morsom bog hvor man løber på sætninger som “Han skal have en ægte norsk rundhjuling, den storsnudede franskmand!” eller senere, under en suspense-fyldt scene hvor der bliver trukket skydevåben: “Ingen kæltringestreger – ellers vanker der revolver pr. omgående!”

Efter den grusomme og selv efter nutidens målestok ganske uhyggelige historie om Syndfloden følger et kort, men indsigtsfuldt efterord af Niels Dalgaard, der på begrænset plads gør læseren klogere både på bogens samtid og på litteratur der ligner den. Desværre er efterordet ikke korrekturlæst med samme nidkærhed som grundteksten, men man kan jo ikke få alt.

Det er svært at anbefale Syndfloden til et moderne publikum, der normalt svælger i hurtige zombie-fix og lignende trivialiteter, men til de sprognørder og historie-interesserede der sidder ude bag skærmene kan jeg varmt anbefale dette dystert underholdende møde med fortiden.

For retfærdighedens skyld skal det nævnes at jeg selv er menigt (og særdeles passivt) medlem af Science Fiction Cirklen, der står bag udgivelsen. Jeg havde dog intet med bogens tilblivelse at gøre overhovedet, og opdagede først dens eksistens for et par uger siden. Syndfloden er venligst stillet til rådighed af Cirklen.

Syndfloden kan købes via Cirklens hjemmeside.

Reklamer