Aldrig har apokalypsen været så spraglet, som hos den sørgeligt ukendte tyske maler Wolfgang Grasse. Denne artikel er på ingen tænkelig måde aktuel. Jeg fik bare lyst til at smide nogle flotte malerier på bloggen – lave noget der ikke hidrører d. 21. december.

grasse 2


Grasses liv var fyldt med voldsomme oplevelser, og det afspejles tydeligt i hans kunst. Han blev født i 1930, i Weimar-republikkens kaos af sult, inflation og politisk guerillakrig. Han var ni år da Anden Verdenskrig brød ud, og man må forvente at hans formative år var som de fleste andre tyske drenges: Proppet med krigsromantisk propaganda og vitalistiske idealer. Grasse befandt sig i nærheden af den historiske kulturby Dresden, da amerikanerne bombede den. Han så de hundreder af store Lancaster-fly komme drønende mod byen, og beskriver den enorme ildstorm der opstod i byens centrum som “en solopgang.”

grasse 3

Efterfølgende boede han i det ligeledes krigshærgede Italien, og i Østtyskland, hvor han blev idømt 25 års fængsel for at tegne en karikatur af Stalin. Under en generel amnesti i diktatorens sidste år, blev Grasse sat fri, og tog prompte til Australien. Han levede i velfortjent fred og ro, indtil sin død i Tasmanien i 2008, men efter eget udsagn, med en latinsk sætning brændt fast i sjælen: “In vita in morte sumus” – I livet er vi omgivet af døden.

grasse 4

Døden er næsten altid til stede i Grasses malerier, men altid i strålende, sprudlende, levende farver. Krig og religion forenes i hans apokalyptiske visioner, som han til sin død fastholdt var et eksempel på realistisk kunst – for det var sådan han havde set det.

grasse 1

grasse 5

Kilder: Stateline Tasmania og Design and Art Australia.

Reklamer