Anmeldelse af Jonas Wilmanns roman SvovlildSvovlild

Når man hører ordet drager er apokalyptisk og post-apokalyptisk fiktion ikke lige det første man tænker på, tankerne vender i stedet mod klassikere som Ringenes Herre og andre bøger i fantasy verdenen, og ved første øjekast virker Jonas Wilmanns nyeste roman Svovlild da heller ikke som en bog der passer ind her på siden. Men det gør den faktisk, genren er fantasy men bogens temaer, historie og opbygning er meget mere end det.

Svovlild er Wilmanns femte roman (udover hans deltagelse i en række antologier) og det er hans første der ikke ligger sig tæt op af horror-genren. Bogens knap 300 sider er delt op i to dele og indledes med en kort prolog. Historien foregår i en verden hvor mennesker aldrig har eksisteret, i stedet er det fire drageklaner der regerer og lever i side om side med naturen og dens dyreliv. I vest lever de mægtige hvide drager der, uofficielt, er rigets vogtere og politimænd, mod øst i de udbrændte og livløse skove bor de røde drager der lever et hårdt liv med meget lidt føde, sygdom og plager.

I nord lever de mystiske små blå drager, mens man i havene finder de salamanderlignende drager. I tidernes morgen da de første drageguder kom til denne verden kunne de ikke enes, de hvide drager ville bevare naturens orden men de rødes drager kunne ikke styre deres naturlige appetit for død og ødelæggelse og snart lå hele drageriget i en lang og altødelæggende krig. Nu mange år efter er krigens detaljer glemt, og de gamle runers ord omkring dragernes magiske kræfter er nu ikke mere end rygter og skrøner som ingen længere tror på. Med de hvide drager i spidsen er jorden igen ved at finde sin naturlige balance og freden virker sikker. Men dette bliver selvfølgelig ikke ved, i øst er en ny ung konge ved magten og ulighederne mellem drageklanernes levevilkår er blevet for store, drageriget er endnu engang på randen at krig – en krig der denne gang kunne være enden på alting.

At læse Svovlild var for mig en blandet oplevelse, fantasy er ikke en genre jeg har læst i mange år, og det er normalt ikke en bog jeg ville tage ned fra hylden. Bogen er let at læse og kan ved første øjekast virke som en ungdomsbog, men når man begynder at læse den er sproget faktisk ganske mørk og dystert og bestemt ikke rettet mod børn. En anden ting der gør Svovlild anderledes er det tydelige politiske spil der foregår, bogen er et tydeligvis inspireret and nutidens krige og politiske konflikter, og Jonas Wilmann selv har da også udtalt at bogen bl.a. er inspireret af Muhammedkrisen. Så selvom det er en bog der har magi, drager og fantasy som omdrejningspunkt, så er det også en roman der handler om idelogier, kulturelle forskelle og fordomme.

Svovlild var underholdende læsning men der er dog også enkelte kritikpunkter, det første er romanens længde, Svovlild virker simpelthen for kort, historien er ganske kompliceret og med nogle flere sider tror jeg at Wilmann kunne have udfoldet endnu flere facetter af den. Mit andet kritikpunkt lyder måske lidt underligt, men det er bogens forside. Svovlild har en klassisk fantasy-drage-forside og den leder straks tankerne hen på Dungeons & Dragons og rollespils-nørder og det synd. Når man først kommer i gang med historien glemmer man nemlig alt og drager og monstre og læser den på en helt anden måde, men forsiden gør at det nok er de færreste der vil tage den ned fra hylden på biblioteket eller købe den i butikken.

Svovlild var en sjov kort roman, og underholdingen er i top. Jeg mener dog ikke Willmann er på helt samme niveau som hans andre romaner og derfor bliver det kun til tre stjerner her fra, men når det er sagt får han en ekstra halv stjerne for at gøre noget anderledes og prøve noget nyt, alt for få forfatteret tør dette og det er bestemt ærgerligt. Bogen er en god oplevelse og jeg håber at den bliver fast læsning i folkeskolens store klasser eller gymnasiet da den bygger en god bro mellem samfundsfag og dansktimerne.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1half-reviewstar1

Sjov og anderledes læseoplevelse fra Jonas Wilmann der kan anbefales.

Svovlild er venligst stillet til rådighed af Forlaget KAOS