de-ubudneAnmeldelse af De Ubudne af Liz Jensen

Hvis denne bog var en vin, og denne anmeldelse en vin-anmeldelse, ville jeg skrive noget i retning af: Selvom vinen er frembragt på ret unge vinstokke, er der alligvel en imponerende dybde i den. Den er karakterstærk og krydret, med en primær tunge-fornemmelse af Invasion of the bodysnatchers, en ædel bouquet af Children of the Corn, og en overraskende, pikant og langtidsholdbar eftersmag af Rainman!

Med andre ord: De Ubudne er en smuk blanding af nyklassisk gys og moderne apokalyptisk fortælling, tydeligt inspireret af massemediernes frygt-hysteri, terror-forskrækkelse, pandemi-panik og andre fænomener der har kastet skygge over vores ellers så vidunderligt oplyste tidsalder. Det er en grusom historie, om børn der, øjensynligt impulsivt og ganske formålsløst, myrder deres forældre. Samtidig går de voksne også effektivt til værks. Højtstående ansatte i alverdens firmaer begynder at sabotere finansverdenen, transportsektoren, energiforsyningen og alle andre vigtige ting. Der er ingen logisk grund til disse mord og ødelæggelser. For øjenvidnerne ser det blot ud som om verden er ved at rive sig selv i småstykker.

For de normale vidner, vel at mærke. Vores hovedperson – og den optik, hvorigennem vi beskuer verdens undergang – er nemlig alt andet end normal. Hesketh Lock lider af Aspergers-syndrom (en form for autisme), og eftersom bogen er skrevet i førsteperson, er hele teksten stærkt farvet af denne sympatiske, men grundlæggende set meget mærkværdige mands personlige idiosynkrasier. Det højner i allerhøjeste grad kvaliteten af værket!

Hesketh arbejder med at at finde mønstre og systemer, for et firma der har specialiceret sig i at at ”løse” skandaler for store virksomheder.  Langsomt, men uvægerligt, begynder sandheden – mønstret – i alle de mystiske dødsfald og sabotageanslag, at gå op for ham, men vi må vente helt til de allersidste sider med at få det endelige svar. Det er absolut værd at vente på.

De Ubudne er skingrende skræmmende – især hvis man selv har børn. Samtidig virker den til tider følelseskolde fortæller som en selvmodsigende katalysator for uhyggen. Og selve dommedags-scenariet er ulig noget andet jeg har set eller læst. Jeg kan faktisk ikke finde på noget at brokke mig over ved denne bog, udover forsiden. Bogen ligner en skandinavisk krimi af værste skuffe, og det er simpelthen synd! Både for værket, men også for den krimi-glade læser der ender med at blive skræmt halvt ihjel, af noget helt uventet. Denne lille detalje bliver ikke afspejlet i antallet af stjerner.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

De Ubudne er venligst stillet til rådighed af Politikens Forlag. Køb den her.

Reklamer