varslet

Anmeldelse af Liz Jensens Varslet

Teenagepigen Bethany Krall har stukket sin mor ihjel med en skruetrækker. Hun er spærret inde på en lukket institution, hvor hun bliver pumpet fuld af piller, ynder at gøre skade på sig selv, og er blevet afhængig af elektrochokbehandlinger. Når hun modtager de mange volt åbenbares fremtiden for hende, påstår hun.

Gabrielle Fox er Bethanys kørestolsbundne psykiater, og det er gennem hendes øjne – og dertil følgende bitre og kyniske verdenssyn – at historien i Varslet præsenteres. Der er ikke tale om noget indviklet plot – snarere kan man betragte historien som en enkel, fremadskridende tur fra asken til en meget bogstavelig ild. De syner Bethany modtager, og som Gabrielle i stadig højere grad tror på ægtheden af, handler nemlig om slutningen. Menneskeartens endelige uddøen.

Det er personskildringer og miljøbeskrivelser der driver værket, og det gør de godt nok effektivt! Det gør ingenting at man stort set kender slutningen på forhånd, for man kan læne sig tilbage og nyde det dystre maleri af verden der males undervejs. Der er en poetisk kvalitet i Liz Jensens måde at beskrive alting på. Den deprimerende, forhutlede havneby hvor det meste af bogen foregår, illustreres med en dybfølt og sørgmodig tone, der kan give selv en forhærdet læser myrekryb. Og når katastroferne ruller sig ud er der ikke et øje tørt:

”… de efterladte er gået derfra med deres kæreste ejendele – et fotografi, et stykke legetøj, en kaktus, en tekande, et eksemplar af Koranen – for at lade Istanbuls tomme skal stå tilbage og derefter falde sammen: en spøgelsesby, et moderne Angkor Wat. Inden længe vil naturen gøre krav på storbyen. Insekter og duer, egern, firben, slanger og sand der blæser i vinden vil overtage ruinerne af lejligheder og rejsebureauer og skoler og stormagasiner. Tragtsnerle, alpeviol og bougainvillea i alle mulige farver vil bugte sig gennem resterne af kontorbygninger og klatre op ad ødelagte hospitalers rustne armeringsjern for at blomstre i farvestrålende tæpper; valmuer og snerler og rosmarin og citrongræs vil dække splintret tømmer og knust beton med deres grønne frodighed; akacier og paternoster vil kolonisere hver en sprække og sønderdele asfalt for at fremmane den værste slags skønhed, der findes: den skønhed der besynger civilisationens sammenbrud.”

Jeg beder om tilgivelse for det alenlange citat, men jeg kunne simpelthen ikke nænne at skære i det! Varslet er undergangslyrik, mere end det er den thriller den bliver solgt som. Den er fyldt med bidende sarkasme og satiriske lussinger til ignorante politikere, selvfede prædikanter, religiøse tågehoveder, dysfunktionelle sundhedssystemer og skruppelløse forretningsfolk.

Det er en fornøjelse at læse Jensens, på en gang, underspillede og overdrevent fortegnede dommedagsfortællinger. Varslet var hendes internationale gennembrud (2010), men den er interessant nok noget tungere at danse med end hendes nyeste apokalyptiske opus, De Ubudne (anmeldt af undertegnede her). Hvad den mangler i drive besidder den dog i sproglig overlegenhed – i forhold til dens litterære åndsfæller. I den forbindelse må jeg udtrykke min næsegruse beundring for det arbejde oversætteren Mich Vraa har lagt i Varslet.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

Bogen er venligst stillet til rådighed af Politikens Forlag. Køb den her (for kun 100 kr!).

Reklamer