Anmeldelse af Peter Adolphsen roman År 9 efter loopet

år9Peter Adolphsen tilhører kadren af såkaldt smalle forfattere, og hans udgivelsesliste tæller værker der er mere brugskunst end litteratur. Derfor var jeg ret spændt på at se hvad han havde frembragt, da jeg hørte ordet ”Dommedagsscenarie” i en beskrivelse af hans nyeste bog År 9 efter loopet. Jeg tror faktisk at jeg forventede at han ville fejle. Apokalyptisk lecture har alle dage være sensationelt, episk og oftest spækket med god gammeldags ultravold. Ingen af disse højt elskede egenskaber finder man normalt blandt det moderne parnas’ udgivelser.

År 9 efter loopet viser sig dog at være en positiv undtagelse til den regel! Trods sin ganske beskedne størrelse formår den at udfolde et globalt drama, hvor intellektuelt overdrive slås om opmærksomheden med klassiske post-apo-elementer, som overlevelseslede, psykiske traumer, forfaldets indbyggede poesi og den automatiske (og her ret ekstreme) forråelse der bosætter sig i overleverne.

Overlevere er der ikke mange af. Hele den første halvdel af bogen, følger man udelukkende hovedpersonen Mark og hans på én gang sorgfri og utroligt sørgelige tilværelse, i en verden hvor alle andre levende væsener er gået i hak – bogstaveligt talt. Forklaringen på tids-hakket består af lige dele magi og kvantefysik (og hvilken lægmand kender egentlig forskel på de to?), og der er gjort ret meget ud af den. Det ligner et sprogligt eksperiment fra Adolphsens side: Kan man integrere techno-babble og lyrik i hinanden? Det kan man øjensynligt, for selv de mest langhårede passager er særdeles medrivende.

Det her er en virkelig fin lille bog. Sproget er spændstigt og vemodigt, og man kunne sagtens læse den alene for sprogtonens skyld hvis man var tilpas nørdet. Men … Den er virkelig meget kort. Så kort, at den på andre sprog ville være blevet solgt som en lang novelle. Jeg er splittet på det punkt, for jeg mener absolut at kvalitet (som i dette tilfælde er høj) altid opvejer kvantitet hvad litteratur angår, men omvendt er den vejledende pris på 200 kr godt nok høj, når man kan læse bogen på en time. Der er kompenseret for det beskedne omfang med noget af det lækreste udstyr jeg har set på en bog længe. Det er nærmest kunsthåndværk vi snakker om, og således går nogle af pengene også til den værdi bogen har, simpelthen ved at stå og se lækker ud i reolen – eller endnu bedre, på sofabordet! Den sidste halve stjerne i bedømmelsen er for indpakningen!

reviewstar1reviewstar1reviewstar1half-reviewstar1

År 9 efter loopet er venligst stillet til rådighed af forlaget Samleren – køb den her.

Reklamer