ATOMZONEN OMS.inddAnmeldelse af Atomzonen af Ida-Marie Rendtorff

I andet bind af Kloden under vand-trilogien – der udkom i slutningen af maj – udbygger forfatteren det univers historien foregår i. Og hun gør det ganske godt!

Lokationen Atomzonen blev allerede omtalt i første bind, Den druknede soldat (anmeldt her), som et sted hvor det næsten verdensomspændende oceans overflade brydes af et ruineret atomkraftværk. Vandene omkring værket er utroligt giftige og strålingen fra reaktorkernen gør de lokale fisk til misfostre. Atomzonen er en slags hvid plet på det blå verdenskort, og langt det meste af historien i bind 2 udspiller sig dybt inde i zonen.

Atomzonen starter i det øjeblik det foregående bind slutter. Der er ingen downtime og det er egentlig ganske befriende. Der lægges også op til at tredje og sidste bind, kommer til at fortsætte direkte i forlængelse af de andre. I selve handlingen er der heller ikke tid til at holde pauser. De manglende pusterum højner spændingen markant, noget jeg allerede roste i min kritik af Den druknede soldat.

Hovedpersonen Lara har klaret sig gennem nogle grumme strabadser, men løber ind i nogle endnu værre af slagsen få sider inde i Atomzonen. Hendes elskede lillesøster er blevet kidnappet af pirater, og sammen med et par andre sætter hun sig for at redde søsteren – og de andre piger som skurkene er slæbt af med.

Ida-Marie Rendtorff lader sig inspirere af samtiden – som langt de fleste forfattere af apokalyptisk litteratur gør. Hun nævner både somaliske pirater, jordskælvet og tsunamien der ødelagde Fukushima-værket, og den katastrofale oversvømmelse af New Orleans under orkanen Catrina i 2005. Jeg sporer også en kritik af visse kulturelle skikke man normalt forbinder med udøvere af meget traditionsbundne religionstyper, men det ville spoile bogen at gå i detaljer. Jeg kan sige så meget, at der ikke bliver lagt fingre imellem i beskrivelsen af nød, elendighed og menneskelig dårskab, og det er skønt i sig selv, fordi det er en ungdomsbog der er tale om!

Atomzonen er ret så velskreven, et ordentligt stykke længere end etteren, og efterlader læseren med en dragende cliffhanger. De klicheer der gjorde Den druknede soldat en kende træg for en apokalyptisk afficionado suppleres her med nogle farverige beskrivelser og en tiltrængt udbygning af bøgernes univers. Man kommer ind under huden på den forpinte hovedperson og hendes venner – og til dels også hendes fjender, der hører til de mere dæmoniske af slagsen.

Der lægges op til en form for tredobbelt showdown i bind tre, som jeg ser ret meget frem til. Nu er der bare tilbage at vente …

reviewstar1reviewstar1reviewstar1 half-reviewstar1

Atomzonen er venligst stillet til rådighed af Gyldendal. Køb den her.

Reklamer