madmax4_movie3

Vi går normalt ikke voldsomt meget i detaljer når vi omtaler kommende film, her på Apokalyptisk. Det er et spørgsmål om tid og om læsevenlighed – vi er ulønnede og vi vil gerne have en blog som kan læses af både nørder og lægmænd. Men i tilfældet Mad Max: Fury Road gør vi en undtagelse. For det første fordi den oprindelige Mad Max-trilogi er et af de mest legendariske samlede værker inden for post-apokalyptiken – en enorm inspirationskilde til senere film, bøger og computerspil. Alene derfor fortjener den 26 års efternølende opfølger lidt ekstra opmærksomhed. For det andet er der en række bemærkelsesværdige detaljer vedrørerende Fury Road og folkene bag, der gør det lidt sjovere både at skrive og læse om den.

De første tre film blev til i perioden 1979 til 1985. De første to var små australske produktioner, lavet på minimumsbudgetter, og med lokale skuespillere i rollerne som overlevere. Titelrollen, Max Rockatansky blev eksempelvis spillet af den dengang totalt ukendte hagekløft Mel Gibson. 3’eren – Mad Max Beyond Thunderdome, blev et udstyrsstykke med et, for post-apokalyptiske genrefilm i 80’erne, ganske formidabelt budget på $13 mio, og med Tina Turner i en fantastisk rolle som borgmester i affaldsbyen Bartertown.

Mad_Max_III tina
Læder, spikes, mohawks, gunz … Alt der er godt ved apokalypsen er her samlet på ét sted!

Alle tre blev instrueret af George Miller, der er løbet af originaltrilogien demonstrerede at han mestrer genrer som western, road movie og altså også den episke actionfortælling. Som noget ganske interessant bliver efternøleren Road Fury OGSÅ instrueret af Miller – det er ganske sjældent for en instruktør at vende tilbage til, og udvide, et værk på den måde. Den bedste sammenligning jeg kan komme med er en anden George, nemlig Romero, og det jo som bekendt ikke udelt godt.

Hvad har George Miller så lavet i mellemtiden? Svaret gør mig en lille smule nervøs … Han har eksempelvis stået bag udødelige klassikere som Babe – Den Kække Gris, og dens 2’er Gris i Storbyen, samt de animerede pingvin-musicals Happy Feet og Happy Feet 2. Sidst Miller bevægede sig i voksne fantastik-områder var helt tilbage i ’87, da han lavede The Witches of Eastwick (Med Cher! Og Jack Nicholson som Satan!). Miller har, med andre ord, ikke instrueret noget der bare minder om Mad Max i 26 år, og det bliver meget spændende at se om han leverer varen!

mad max poster
Plakaten til den allerførste Mad Max

Som manuskriptforfattere står Nick Lathouris, der havde en fjern birolle i den allerførste Mad Max-film, og som aldrig har skrevet et manus nogensinde; Brendan McCarthy, der normalt er art director og kun har to afsnit af TV-serien ReBoot på forfatter-CV’et; og George Miller himself. Man må formode at Miller er den der har ført pennen det meste af tiden. Jeg er stor tilhænger af at give uprøvede folk en chance, men det her må siges at være noget af et sats!

Og nu spørgsmålet til en million: Hvem skal spille Max? Mel Gibson er uden tvivl for gammel, og hans mildt sagt kontroversielle egenproduktion af film, samt hans morbide antisemitisme og blatante gay-bashing er med al sandsynlighed rigeligt til at afholde filmselskabet (Kennedy Miller Productions – gæt hvem der ejer det) fra at tilbyde ham et comeback. Til at træde i Gibsons gigantiske fodspor har casterne fundet Tom Hardy, der uden tvivl er mest berømt for at være ham man ikke kunne se bag Banes hjemmeflikkede Darth Vader-maske i The Dark Knight Rises. Udover denne, indrømmet velspillede performance som Gotham’s fjende #1, er det eneste man kender Hardy fra Inception – hvor en vis Leo stjal det meste af billedet. Jeg er personligt meget spændt på at se hvordan Hardy vil være som Max – han har virkelig parkeret sig selv på øretævernes holdeplads, hvis det ikke bliver perfekt!

hardy
Tom Hardy i filmen Warrior

Hardy får selvfølgelig selskab i det ødelagte landskab, og bare rollernes navne får det til at krible forventningsfuldt i maven. Millers verden er ikke blevet principfornyet, og navne som Splendid, Toast, Slit og The Dag lyder allesammen lovende. Enhver Mad Max-fan ved at Max har et meget rodet forhold til kvinder, der ikke bliver bedre som filmenes historie skrider fremad. I Fury Road skal vi møde Charlize Theron i rollen som – og her vover jeg et vildt gæt, for intet er offentliggjort endnu – skurken Imperator Furiosa. Det navn sparker løg! Theron er den absolut mest erfarne og kendte skuespiller i filmen, men et bagkatalog der prydes af bl.a. den Alien-relaterede Prometheus, super(anti)helte-filmen Hancock, mafia-komedien The Italien Job og ikke mindst det mange gange prisbelønnede morddrama Monster fra 2003. Som lidt ekstra apokalyptisk guf kan det tilføjes at hun krediteres for rollen som ‘Woman’ i The Road.

Det er en tradition i Mad Max-filmene at der skal være mindst ét svulmende muskelbundt – eller lignende – og oftest i rollen som Max’ fjende (han har faktisk heller ikke så mange venner, så det er ikke så mærkeligt). Således ses Hugh Keays-Byrne i rollen som den vanvittige bandeleder Toecutter i Mad Max. Den svenske olympiske vægtløfter Kjell Nilsson spiller den endnu mere vanvittige krigsherre The Humungus i Mad Max 2: The Road Warrior. Og i Thunderdome møder vi Paul Larrson som den bøffede halvdel af den bizarre duo Master-Blaster. Og vi bliver øjensynligt ikke snydt i Fury Road!

humungus
The Humungus
master-blaster
Blaster (nederst i billedet)

 

I hvert fald finder man Nathan Jones på cast-listen – en 2.10 m høj australier, der lever af at vinde stærkmandskonkurrencer, og i øvrigt går under navnet Megaman i hjemlandet! Megaman har tidligere været med i Troy og den nye Conan-film. I Fury Road spiller han en karakter med navnet Rictus Erectus og kan det overhovedet gå galt!?

Nathan
Giv denne mand en dårlig anmeldelse … Yeah rigth!

Alt i alt ser Road Fury ud til at kunne gå to – og kun to – veje: Enten kan den floppe totalt eller også kan den puste tiltrængt liv i en elsket, formidabel og inspirerende film-serie. Budgettet er sindssygt højt i forhold til den originale trilogi – $100 mio, hvilket er næsten 6 gange så meget som alle de tre andre film tilsammen! Det tårnhøje budget har allerede fået oldschool fans af det blodige, beskidte, sexede Mad Max-univers til at ryste nervøst i bukserne, for den slags penge skal tjenes ind igen. Filmindustriens foretrukne måde at gøre det på, er at fjerne alt det sjove, så børn i USA må se den – altså at sigte efter en PG-13-rating, og det ville virkelig ikke gøre franchisen noget godt!

Mad Max: Fury Road er helt sikkert den mest spændende film i post-produktion lige nu! Der er ingen release-date (kun ‘2014’) og ikke en gang en tag-line eller en halvfærdig plakat vi kan vise. Men glæd jer! Og tjek disse produktionsbilleder ud, indtil vi finder noget mere.

Kilde: IMDB

Reklamer