armageddon science front

Anmeldelse af Brian Cleggs Armageddon Science – The Science of Mass Destruction

Der er langt imellem anmeldelser af faglitteratur på Apokalyptisk. Det er der flere årsager til, men der er to særligt oplagte forklaringer: Enten er faglitteratur om dommedag meget tungt, rent videnskabeligt, eller også er der tale om konspirationsteoretisk pseudo-science. Imellem disse to kategorier befinder der sig en lille gruppe af lødige, men læsevenlige værker, og Brian Cleggs Armageddon Science er et af dem.

Clegg, der har en grad i fysik fra Cambridge, optegner gennem ni kapitler, ni forskellige katastrofer der helt eller delvist kan udrydde menneskeheden – eller destruere hele planeten. Han har udvalgt dem med omhu blandt de mest realistiske scenarier og de mest medieomtalte hypoteser, og resultatet er en brutal kavalkade der tæller ’gamle kendinge’ som atomkrig, pandemier og meteorer, men også mere moderne rædsler som amokløbende nanoteknologi og transhumanisme. Det skal understreges at alle emner behandles med både humor og respekt, og at Clegg aldrig bliver mere ambitiøs end populærvidenskaben tillader.

Og det er faktisk ret befriende! Bogen er andre steder blevet skældt ud for, ikke at gå i dybden med de forskellige emner, og Clegg skoses for ikke at bedrive grundforskning. Efter min mening er den slags kritik aldeles fejlplaceret, for Armageddon Science prætenderer aldrig at være andet og mere end det den er: En underholdende bog, der med afsæt i dygtige videnskabsfolks arbejde beskriver hvordan vi måske/måske ikke kommer kollektivt af dage.

Et særligt sympatisk træk ved Cleggs skrivestil er hans hyppige dementier af situationens alvor. Ja, siger han, der er en reel mulighed for at jorden bliver suget ind i et sort hul, eller at en vanvittig diktator foranlediges til at anvende ukontrollérbare biologiske våben (ikke et ord om den nuværende situation i Syrien!) – Men risikoen er meget lille! Clegg bakker de til tider forsvindende små sandsynligheder op med god statistik og virker dermed som en velkommen modvægt til det mediehysteri der som oftest omgiver denne form for videnskab.

I et tiende kapitel, med den sigende titel ”Cartious Optimism” docerer Clegg endda om hvordan frygten for det ukendte aldrig må forhindre os i at forske videre og sigte højere. Og selv når der er tale om trusler vi på ingen tænkelig måde kan kontrollere maner han til besindighed. Eksempelvis når han nævner at den supervulkan der gemmer sig under Yellowstone-parken i USA kan eksplodere hvad dag det skal være – men at ’hvad dag det skal være’ i geologisk terminologi sagtens kan betyde ’om titusind år’.

Armageddon Science er spændende og berigende læsning – især som inspiration for dem der ynder at skrive fiktion om dommedag. De fleste kan dog få noget ud af den beroligende tone: Verden er slet ikke så farlig som medierne påstår.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

Armageddon Science sælges bl.a. i Politikens Boghal for kr 135.

Reklamer