ZomBAnmeldelse af Darren Shans Zom-B

Det er løjerligt som zombier sniger sig ind overalt – og man kunne formode at lige præcis vi, der anmelder på denne blog, burde finde stor fornøjelse i dette fænomen. Zombier og dommedag går hånd i hånd gennem ulivet, og nogle af de allerbedste apokalyptiske værker er netop zombie-historier, eller tæt beslægtet med genren.

Men … Nogle gange dukker zombierne op hvor de ikke er særligt velkomne. De er lidt ligesom den kiksede gæst til en fest, som ingen kan huske hvem der har inviteret. Gæsten står enten forlegen og utilpas i et hjørne eller også dominerer han festen med, for selskabet, upassende vittigheder. Den udøde gæst i Zom-B er af førstnævnte variant.

Darren Shan – et pseudonym for det noget mindre mundrette Darren O’Shaughnessy – kan nemlig skrive ganske imponerende karakterdrevne historier med et ubarmhjertigt hårdt afsæt i virkelighedens væmmelighed. Zom-B er en ungdomsbog der behandler voldsomme og kontroversielle emner som racisme, børnemishandling, hustruvold, bandekrig, kulturel rodløshed og mangelfuld historiebevidsthed. Som sociopolitisk og psykologisk værk er den overmåde velfortalt, dragende og faktisk ret svær at lægge fra sig.

Men zombierne bumler ind til festen og drikker alle de andres sprut, før de brækker sig på gulvet og bliver kørt til udpumpning på værtens regning. De dukker først for alvor op 140 sider inde i den 230 sider lange bog og de virker mest som irriterende fyldstof eller – vover jeg at påstå – et salgstrick der kunne gøre forsiden mere dramatisk.

De ubudte gæster skal dog have den ros, at de i det mindste har klædt sig originalt på. Deres knogler vokser ud gennem fingerspidserne og former lange kløer. Der gror en form for hurtigtvoksende mugspore frem i deres sår. De får hugtænder. Nogle af dem kan endda tale og tænke abstrakt. Her skal det nævnes at Zom-B kun er den første bog i en planlagt serie på 12 bind. Nummer 5 udkom i september i år, og jeg har ikke læst andet end den første. Der er derfor rigeligt med plads til at zombierne kan gøre sig fortjent til deres tilstedeværelse.

Darren Shan beskriver selv Zom-B som en børnebog, men jeg vil nok anbefale den til et lidt ældre publikum på omkring de 12-16 år. Både på grund af splatter-scenerne, men især fordi den smukt udfoldede historie om hovedpersonens voldsplagede hjem og forsømte kommuneskole, kræver en læserskare der kan forstå den fuldt ud.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1