Chloe Moretz

Anmeldelse af Carrie (2013)

Carrie er ikke en apokalyptisk film, men i anledning af Halloween synes jeg alligevel godt vi kunne anmelde en mere klassisk gyser.

Stephen Kings bog Carrie fra 1974 er en klassiker der regnes blandt hans bedste værker og filmatiseringen fra 1976 er en skræmmende 70’er gyser. Bogens temaer ensomhed, religion og mobning er mere relevante i dag end nogensinde og derfor havde jeg også glædet mig til at se denne moderne version af en klassiker.

Historien handler om den unge pige Carrie White (Chloë Grace Moretz) der går på high school i en lille amerikansk soveby, men når end mor (Julianne Moore) er en fanatisk religiøs tosse og man er vokset op uden en far kan livet for en lille rødhåret pige godt være svært. Mobning og usikkerhed er hendes hverdag og det bliver ikke nemmere da hun en dag, i panik, får sin første menstruation i badet efter en gymnastiktime. Mobningen af Carrie bliver ledet af skolen seje pige Chris (Portia Doubleday) der sammen med den smukke Sue (Gabriella Wilde) styrer pigerne og dermed skolen. Den traumatiske oplevelse er dog ikke ren ulykke for Carrie, midt i det hele opdager hun nemlig at hun har telekinetiske kræfter, og kan styre verdenen omkring sig med sine tanker, en opdagelse der bliver et holdepunkt i hendes ellers triste hverdag. Med hendes nye kræfter, og fordi Sue pludselig har det dårligt med alt mobningen, lykkedes det Carrie at blive inviteret til skolens afdansningsbal og fremtiden ser lys ud, det er dog lige indtil Chris beslutter sig for at lave en sidste ”spøg” med Carrie.

They’re gonna laugh at you. They’re all gonna laugh at you… – Margaret White (Julianne Moore)

Carrie_plakat_685x1015_Low-page-001Kender man Stephen Kings bog kan man se at historien er den samme som både hans roman og filmen fra 1976, men her stopper sammenligningen desværre også. Både Kings roman og den første film tager udgangspunkt i mobningen af Carrie, og bruger dette samt den religiøse opdragelse som grobund for hele historien. Denne nye genindspilning forsøger at gøre det samme men fanger aldrig stemningen, hverken i hjemmet med moren der ellers er rigtig godt spillet af Julianne Moore, eller i skolen hvor det meste af filmen ellers foregår. Temaerne som mobning og religiøs fanatisme virker ellers som perfekte til vores tid og med moderne teknologier som Facebook og Youtube kunne instruktør Kimberly Peirce have skabt en moderne version af en klassiker, i stedet bliver vi som publikum spist af med noget der virker som en tv-film uden ambition eller sjæl. Filmen går alt for hurtigt frem og vi får aldrig tid til at sætte os i Carries sted og virkelig føle med denne lille pige. Hendes ”fjender” virker utroværdige og flere af rollerne i filmen virker nærmest malplacerede og uden nogen funktion i filmen overhovedet.

Det er dog ikke alt sammen skidt, Julianne Moore gør det rigtig godt som den fanatisk religiøse mor og efter en lidt svag start klarer Chloë Grace Moretz det faktisk også godt som Carrie. Filmens sidste 30 minutter er ganske underholdende og effekterne virker troværdige og overbevisende.

Disse småting er dog ikke nok til at redde genindspilningen af Carrie, og hvad der kunne have været en ny klassiker bliver i stedet en film vi kan se på Netflix om seks måneder (og vent til den tid med at se den!).

reviewstar1reviewstar1

Set i CInemaxx København.