hollywood-leaves-california-hollywood-sign-burns-down-600-410

2013 var et fantastisk år for apokalypse-nørder, og 2014 tegner til at blive mindst lige så godt. Her er en foreløbig liste over interessante udgivelser i 2014, og den er godt nok lang! Jorden går grundigt under på et væld af måder der bl.a. tæller rumvæsener, teknologi, krig og naturligvis zombier.

After the World Ended: Denne britiske produktion lanceres som en multi-faceteret historie om forskellige menneskers skæbner der væves sammen på kryds og tværs af tid og rum. Et af de universer den foregår i er en post-apokalyptisk ødemark, og det ser heller ikke for lyst ud i resten af multiverset. Instruktøren (Tony Sebastian Ubko) er mest kendt for art-film, og det samme gælder det noget brogede cast. Ikke desto mindre lyder filmens præmis meget interessant og som et intellektuelt afbræk fra de store effekt-dramaer vi fik i 2013. Premiere i februar.

Trancendense: Der er ingen garanti for at dette værk har noget decideret med apokalypsen at gøre, men dets tema er absolut en klassiker inden for dommedags-film, nemlig den teknologiske singularitet – det punkt hvor maskiner bliver ‘bedre’ end mennesker, og specifikt hvor computere bliver klogere end menneskehjerner. Johnny Depp spiller en af de to hovedpersoner, der rent faktisk overlagt forsøger at opnå singulariteten. De to forskere kæmper en brav kamp mod en gruppe af ekstreme teknologi-modstandere. Morgan Freeman er også med, men IMDB ved endnu ikke hvilken rolle han spiller. Amerikansk premiere i april.

The Prototype: En mand vågner op 300 år ude i fremtiden, hvor en flok væmmelige rumvæsener har revet menneskeheden og jorden effektivt rundt. Han bliver plejet af nogle menneske-kloner, der også langtsomt får genetableret hans hukommelse. Gradvist går det op for ham at han er vores allesammens sidste håb … Hverken instruktør eller skuespillere er navne man lige umiddelbart genkender, medmindre man er E!-junkie. Mest nævneværdig er Victoria de Mare, der har brilleret som scream queen i en række mere eller mindre succesfulde horror-film. Amerikansk premiere i april.

The 4th Reich: Zombier og nazier har hørt sammen længe, og naturligvis bedst i den norske nyklassiker Død Snø. Nu er der blevet smækket et budget på undergenren der er stort nok til at involvere D-dag, Sean Bean og Tom Savini (sidstnævne i rollen som den historiske person Oscar Dirlewanger – en af historiens værste krigsforbrydere). Der er lagt op til rige mængder af splat og vidunderligt usmagelig humor! Ifølge jungletrommerne får filmen premiere til maj.

Left Behind: Vic Armstrong har et imponerende CV inden for stunts, men dette er hans første tur i instruktørstolen. Med sig har han Nicolas Cage, som hovedrolleindehaver i Left Behind. Filmen handler om en lille gruppe overlevere der efterlades, efter et eller andet fænomen har fået størstedelen af jordens befolkning til at forsvinde i den blå luft. Verden er i opløsning og overleverne må … overleve, formoder jeg. Amerikansk premiere i juni.

The Giver: Baseret på Lois Lowrys roman af samme navn. The Giver foregår i en grotesk verden hvor der hverken findes sorg, smerte, ensomhed eller had. 12-årige Jonas modtager et tilbud fra en fremmed, om at blive belært om den sande verdens præmisser – den sande verden, som vi kender den, komplet med alle dens fejl. Listen over medvirkende er ganske imponerende, med Meryl Streep, Katie Holms, Jeff Bridges, Taylor Swift og vores allesammens yndlings vikinge-vampyr Alexander Skarsgård, som de mest opsigtsvækkende. Amerikansk premiere i august.

Parts per Billion: Følger tre par, der alle står overfor nogle meget hårde valg. Disse valg har indflydelse på omstændigheder der er langt større end de seks personer har overblik over, og uden at vide det sidder disse mere eller mindre tilfældige personer med ansvaret for menneskehedens skæbne. Det trækker op til en ny global krig og en biologisk katastrofe af apokalyptiske dimensioner. Josh Hartnett (30 days of Night), Teresa Palmer (Warm Bodies) og Rosario Dawn (Sin City, Death Proof) er at finde på rollelisten, mens instruktør Brian Horiuchi er et relativt ubeskrevet blad i den store underholdningsbibel. Premiere i august.

The Maze Runner: The Hunger Games har øjensynligt ikke levet forgæves, og instruktøren Wes Balls spillefilms-debut, ser ud til at låne en del fra den populære franchise. The Maze Runner udspiller sig i en post-apokalyptisk verden, hvor en ung mand vågner op med hukommelsestab, i en mystisk elevator på vej ned i en labyrint befolket af andre unge mænd. Denne gruppe kæmper for at overleve i de særdeles ugæstfri omgivelser, og forstyrres da en bevidstløs pige, med spor der kan lede drengene ud af labyrinten, dukker op. Amerikansk premiere i september.

Night of the Living Dead: Origins 3D: I den efterhånden endeløse række af film forbundet med Romeros mesterværk, kommer denne animationsfilm, der fokuserer på en gruppe overlevere der er fanget i en lejlighed i New York – der naturligvis er rendt over ende af udøde. Premiere i oktober.

Young Ones: Jorden er ved at løbe tør for den mest essentielle ressource overhovedet; vand. En ung mand forsøger at hjælpe sin familie gennem hverdagens trængsler i dette rædselsscenarie. Bemeldte unge mand spilles af Nicholas Hoult, kendt som den romantisk anlagte zombie, R, i Warm Bodies, og iøvrigt at finde på rollelisten til Mad Max: Fury Road og X-men: Days of Future Past. Instruktør Jack Paltrow har et bagkatalog der indeholder den magiske komedie/drama The Good Night og en række afsnit af NYPD Blue. Ukendt premieredato.

Monsters: Dark Continent: En af de få regulære to’ere på årets liste. Monsters udkom i 2010 og handler om at rumvæsener har erobret og delvist ødelagt jorden. Dark Continent følger en soldat, der frivilligt drager ind i fjendezonen for at redde sin ven – og det er omtrent hvad der sluppet ud. Monsters fik ikke nogen bragende modtagelse i sin tid, så det er interessant at netop den har fået en opfølger. Øverst på cast-listen finder man Joe Dempsie, der spiller smedelærlingen/uægte arving til tronen Gendry i Game of Thrones. Den præcise premieredato er ukendt.

Glimmer: Det lyder som en Twilight-film, men der er tale om en klassisk tidsrejse-gone-wrong-film, hvor en gruppe teenagere kommer til at ændre historien. Der er meget få detaljer om filmen indtil videre, og det er ikke sikkert at møgungernes skalten og valten med den kronologiske sammenhæng når rigtigt apokalyptiske højder. Dylan o’Brien medvirker – karakteren Stiles fra den ikke særligt vellykkede genoplivning af Teen Wolf-serien – og det er interessant at bemærke at han også deltager i The Maze Runner, der er nævnt andetsteds på listen. Ukendt premieredato.

Our Robot Overlords: Som titlen elegant antyder udspiller denne film sig i en verden der er blevet overtaget af robotter (fra rummet). Mennesker lever i isolerede områder under robot-kontrol og i konstant frygt. Der er i skrivende stund ikke sluppet noget ud om plottet, men castet ser ret fantastisk ud! Ben Kingsley, som vi også så som ansigtstatoveret supersoldat i Ender’s Game, pryder listen, sammen med Gillian Anderson (= Dana Scully fra X-files) og Richard Kiel (= Jaws fra James Bond-filmene). Ukendt premieredato.

Call of Duty Undead: En gruppe elitesoldater tror de bare er på en overskuelig recon-opgave, da de pludselig må forsvare sig imod horder af zombier, der truer med at sprede deres smitte til resten af jordkloden. Det virker som et ret ligetil plot, men nogle gange bliver man overrasket. Den ene af instruktørerne, James Clark III arbejder i øjeblikket på en zombie-serie med titlen Alive: An Undead Survival Series. Der er så vidt vides ingen forbindelser mellem filmen og computerspillet Call of Duty. Ukendt premieredato.

Outpost 37: En dokumentar-stil sci-fi/horror-film om en gruppe soldater der gennemlever en invasion fra rummet. Instruktøren Jabbar Raisani får sin spillefilmsdebut med denne film. Han har tidligere lavet special effects på produktioner som Game of Thrones, Machete, Predators og Fantastic Four, så mon ikke man kan forvente et sandt orgie af blod og monstre. Det håber vi i hvert fald! Ukendt premieredato.

Deus Ex: Human Revolution: Vi befinder os nu absolut i rygte-land, men det siges at det beskidte cyberpunk-univers fra spil-serien Deus Ex får lov at udfolde sig på det store lærred. Filmen tager udgangspunkt i det sidste spil i rækken, med undertitlen Human Revolution, hvor en gruppe grådige forretningsmænd og forskere vogter over en kur mod en grusom sygdom der hærger planeten. Om filmen når at få premiere i 2014 – eller overhovedet findes – er lidt usikkert.

Gilgamesh: Denne film er kun med på listen fordi dens plot lyder så bizart at det være synd ikke at nævne den. En militæroperation i Sibirien går galt, og på en eller måde resulterer det i at Inanna – den summeriske gudinde for krig og liderlighed, hidkalder en meteorstorm der kan smadre hele jorden. Forvirret? Det bliver ikke bedre når man ser de få produktionsbilleder der er sluppet ud. Vi snakker AK47-bevæbnede kvinder med 80’er-mohawks, gasmaske-fetichistiske bander og en besnærende dame i rød cocktailkjole … Jo jo. Budgettet på 30.000 dollars er ikke ligefrem imponerende, men det her kunne godt gå hen og blive en kultklassiker. Ukendt premieredato.

Survivor: Det er kun fordi Kevin Sorbo er med, at vi nævner den her. Sorbo er kendt som titelrolleindehaveren i Hercules: The Legendary Journeys og fra sci-fi-serien Andromeda. Survivor er i dobbelt forstand post-apokalyptisk, idet den handler om et rumskib med universets sidste levende mennesker, der nødlander på en planet der søreme også er gået under! Her bliver de mødt af en grusom kriger-race og blodtørstige rumvæsener. Ukendt premieredato.

Tilføjelser (af Jakob)

Godzilla: Warner Brothers forsøger endnu engang at genstarte mega-monster genren med en ny version af den klassiske Godzilla. Denne gang satses der på hardcore aktion, endnu flere effekter og en gruppe gode skuespillere hvor Bryan Cranston (Breaking Bad) er den bedst kendte. Historien kommer ikke til at afvige meget fra den gamle fortælling men mon ikke vi får lov til at se et par nye vinkler på historien.

Død Sne 2: Opgfølgeren på den norske kult succes fra 2009 lover at vi kommer til at se endnu flere nazi-zombier, mere splat og en gyser-kommedie der er den første værdig. Historien følger den eneste overlevende fra den første film og vi skulle denne gang komme til at se et lidt mere varieret landskab end det vi kom til at se i den første meget sne-fyldte film.

Edge of Tomorrow: Det lader til at Tom Cruise er blevet helt vild med sci-fi og efter denne års succes med Oblivion har han åbenbart besluttet sig for at det skal være endnu vildere i 2014. Edge of Tomorrow, der også har Emily Blundt i en hovedrolle, foregår i en fremtid hvor menneskeligheden er i krig med en fremmed race fra rummet. Cruise spiller soldaten Bill Cage der på mystisk hvis bliver fanget i et uendeligt loop hvor den samme dag går igen og igen. Trailer ligner lidt Groundhog Day møder Elysium men faktisk virker det som om dette kunne fungere.

The Purge 2: På trods af nogle kristiske anmeldelser blev The Purge fra denne sommer en ganske stor succes i hjemlandet USA, ikke mindst de politiske undertoner passede godt ind i den sociale debat hvor både den ende og anden side af de politiske spektrum mente af hvis de ikke får præsident embedet næste gang så bliver The Purge til virkelighed i USA. Det har selvfølgeligt fået Universal til at malke denne franchise så hurtigt så muligt og allerede næste sommer får vi The Purge 2 at se i biograferne.