LivingDead2

Anmeldelse af the Living Dead 2, af John Joseph Adams (red.)

John Joseph Adams er ved at udvikle sig til en legende inden for fantastisk litteratur. Og det er fortjent. Han skriver ikke selv, men er muligvis den bedste nulevende antologi-redaktør på den amerikanske scene. Her på Apokalyptisk har vi anmeldt to af hans samlinger: Wastelands – Stories of the Apocalypse og The Living Dead. Sidstnævnte ophøjede jeg personligt til en form for bibel for zombiefans, og det står jeg ved. Nu ser vi nærmere på det nye testamente, The Living Dead 2.

Der er én meget markant forskel på The Living Dead 1 og 2. Den første bestod af allerede skrevne og udgivne noveller fra de sidste tre årtier, skrevet af giganter som George R.R. Martin, Stephen King, Clive Barker, Joe Hill, Neil Gaiman og Dan Simmons. Den utroligt belæste Adams har haft et enormt katalog at vælge fra, og har kunnet sortere alt fyldstoffet fra.

I The Living Dead 2 er historierne skrevet direkte til bogen af forfattere Adams har skaffet. Det siger sig selv at der ryger flere smuttere igennem sådan en antologi, end der gør i en hvor han har hele den engelsksprogede zombie-litteratur at vælge imellem. Der er dog forbløffende få af disse smuttere. Det kan hænge sammen med, at Adams’ netværk er særdeles veludviklet, og han har – i kraft af sine tidligere udgivelser – pondus nok til at skaffe nogle virkelig fede forfattere!

Blandt stjernerne er manden, som mange betragter som Romeros arvtager: Max Brooks (The Zombie Survival Guide, World War Z), samt populære skribenter som Jonathan Maberry (Pine Deep-trilogien, Benny Imura-serien), Robert Kirkman (The Walking Dead), Mira Grant (Newsflesh-trilogien) og horror-polyhistoren John Skipp (Fright Night, Book of the Dead (red.)). Udover disse stjerner, der i sig selv gør bogen værd at eje, har Adams også inkluderet et væld af mindre verdensberømte forfattere, og The Living Dead 2 er endt med at indeholde imponerende 44 noveller!

Med så mange noveller er det umuligt at berøre bare halvdelen, i en anmeldelse, uden at det bliver ulæseligt. Kort sagt er der flere historier der virker påtvungne – og tro mig, hvis Adams bad mig skrive en historie, ville jeg gøre det, lige meget om jeg kunne finde på noget godt eller ej! Der rådes bod på disse bestillings-noveller med ægte originalitet og en morsom, genre-typisk hang til at blande zombier med hvad som helst.

Således møder vi zombier i selskab med både klassiske samuraier og moderne ninjaer, pirater og gravrøvere. Der er Romero-zombier, løbe-zombier, intelligente gengangere, og fjernstyrede lig. Zombierne befinder sig i vores verden, i weird west-settings, i steampunk-universer, i fremtiden og i kontrafaktiske historiske omgivelser.  Historierne er på skift humoristiske, sørgelige, actionfyldte og filosofiske. Der er sågar en historie med zombie-dinosauerer!

Alle læsere vil vælge en yndlingshistorie, og min er The Price of a Slice af førnævnte John Skipp, i samarbejde med Cody Goodfellow (Perfect Union, Radiant Dawn, etc.). Novellen er den næstsidste i The Living Dead 2, og generelt er de bedste fortællinger gemt i de sidste 5-6 noveller. The Price of a Slice er en historie med skiftende fortællere, der alle er utroligt overbevisende, fuldstændige karakterer, selvom de har ret begrænset plads at udfolde sig på. Den behandler et meget relevant og socialpsykologisk betændt emne, men på en medrivende og sjov måde. I sig selv er zombierne ikke så farlige, men den måde de dehumaniserer de overlevende på er – og jeg elsker den slags historier!

Som sagt er The Living Dead 2 ikke helt så overvældende som dens forløber – men det er også uretfærdigt at sammenligne dem, på grund af deres forskellige ophav. Der er rigeligt med velfortalte gys, gode grin og kvalmende splat (S. G. Brownes Zombie Gigolo!) til at forsvare et impulskøb af bogen. Den driver af kærlighed til genren, og redigeringskvaliteten er overlegen.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1half-reviewstar1

Med sans for god, nutidig markedsføring ligger en gavmild del af antologien online, sammen med forfatter-interviews og andet guf – find det her.