troldspejlet-logo

DR skal spare 161 millioner over de næste fire år – ud af deres årlige budget på 3.5 millarder. Medmindre man har levet under en sten de sidste fjorten dage, ved man at det blandt andet har resulteret i en planlagt nedlæggelse af RadioUnderholdningsOrkesteret (sic.) og fyringen af et par hundrede administrative og journalistiske medarbejdere.

Men det kan også betyde lukningen – eller  ihvert fald en radikal omstrukturering – af et af de eneste programmer der beskæftiger sig med fantastik, det hæderkronede program Troldspejlet.

Troldspejlet har kørt siden 1989 – for Jer unge mennesker kan jeg afsløre at det var FØR internettet. Det samme år som Berlinmuren faldt. Troldspejlet var først i Danmark til at beskæftige sig med rollespil, computerspil, spilkonsoller og en masse andet guf, i en tid hvor “de voksne” stadig troede at den slags var skadelige for hjernen og samfundet.

Lukningen/programændringen blev lanceret et meget mærkeligt sted – gennem komikeren Thomas Schøts ugentlige video på humorsitet Helt Normalt. Schøts videoer, hvor spidsfindige og underholdende de end er (og det er de!), er satire. Derfor var de svært at tage det for gode varer til at starte med. Vi spurgte derfor Schøt, via hans facebook-side, om hvor han har det fra. Han svarede at han kender en af Troldspejlets nyligt fyrede medarbejdere. Ifølge den anonyme medarbejder vil Troldspejlet ikke længere have en ugentlig tilstedeværelse i vintersæsonen, men blive reduceret til enkelte tema-programmer spredt tyndt ud over sendefladen.

For at Schøts og hans anonyme vens ord ikke skulle stå ubesvaret, kontaktede vi også DR såkaldte “Brugerredaktør”, og han har lige svaret, med ordene:

“Det ligner en and.”

Dette korte svar er ikke voldsomt fyldestgørende, men det kunne i det mindste tyde på at der ikke er tale om en lukning. Eller hvad? Vi følger op på sagen løbende, og vil meget gerne høre fra folk der kan kaste lys over det. Hvis Troldspejlet er truet, kommer det ikke til at spænde stille af, det garanterer vi.

Opdatering!

Brugeredaktøren sendte en opfølgende mail med dette link. I korte træk handler det om omstruktureringen af Troldspejlet, og lover at de månedlige tema-programmer vil afsætte “hele eller halve dage” til at gå i dybden med enkelte temaer. Det kommer til foregå på DR Ultra. De korte anmeldelser og tidsrelevante nyheder vil blive bragt, i mindre grad, via DR’s digitale platforme.

Reklamer