X-Men_Days_of_Future_Past_posterAnmeldelse af X-men: Days of Future Past

Der skete noget efter X-men: The Last Stand udkom 2006. Man holdt op med at lave gode X-Men-film. Dark Phoenix og historien om mutant-kuren havde grundlæggende set lagt filmuniverset øde. Alle de bedste karakterer var døde eller kørt ud på et plotmæssigt sidespor. Efter Last Stand, der er den tredje og sidste film i den historie der startede med X-Men i 2000, kom der tre film, med et fælles træk: De foregik før Last Stand – før universet blev pulveriseret.

Personligt forstår jeg godt filmskabernes valg. Der var kun støv og aske tilbage efter Phoenix. Men biograf- og DVD-salgene talte deres eget tydelige sprog. Der skulle laves flere X-Men-film. Med X-Men: Days of Future Past, der netop er udkommet på DVD, gjorde man, så vidt jeg kan bedømme, det eneste rigtige. Man lavede Star Trek-tricket!

De nye Star Trek-film gjorde nemlig noget vildt. De genskabte hele fiktionsverdenen (der havde kørt ubrudt sinden 1960’erne) i en ny form, ved hjælp af tidsrejser. Denne ultimative deus ex machina var dog allerede en fast del af Star Trek-universet, hvorimod den kunne risikiere at virke som en plothammer på X-Men-universet, der indtil videre har været lidt mere jordnært.

Det lykkedes for X-Men, ud over enhver tænkelig grænse. Med Days of Future Past har forfatterholdet genfødt hele filmuniverset, ved at sende Wolverine tilbage i tiden og ændre historien – så har jeg ikke sagt for meget.

Grunden til at den hårdt prøvede evighedssoldat skal sendes tilbage – og grunden til at denne anmeldelse befinder sig på en blog om dommedag – er Sentinelrobotterne. I en (hvis man skal bedømme karakterernes alder) ikke særlig fjern fremtid, i et givetvis alternativt univers, er disse ødelæggelsesmaskiner godt i gang med at udrydde mutanterne. Og ikke nok med det. Robotterne, der som en mere håndgribeligt udgave af atombomben, blev skabt og sendt i krig af indskrænkede politikere og hadefulde videnskabsfolk, har udviklet sig. Nu går de efter mennesker der potentielt kunne få mutantafkom! Hvilket er stort set alle.

x-men-days-of-future-past
Den oprindelige Days of Future Past-storyline bliv trykt i 1981.

Den verden Wolverine forlader, til fordel for fortidens tåger, er sort og splintret og særdeles postapokalyptisk. Han sendes tilbage til et fikspunkt, hvor hele verdenshistorien balancerer på en enkelt begivenhed, som han skal afværge. Så grundlæggende set er det samme hovedplot som i Terminator-filmene, men det gør bestemt ikke noget!

Det er faktisk langt mindre forvirrende når man ser filmen, end når jeg prøver at genfortælle det. Historien flyder forbløffende uhindret, om end det nok er et must at have set flere af de tidligere film. Days er en fortsættelse af både Last Stand og First Class, og den foregår parallelt i de to tider, bundet sammen af Wolverine.

Actionsekvenserne er fantastiske. For første gang i film-serien gør mutanten Quicksilver sin entré, og det går sateme ikke stille af sig! Sentinelrobotterne er skræmmende alien-agtige og koreograferet meget labert når de slås. Wolverines fortids-jeg er endnu ikke udstyret med adamantium, men at han på den måde er stækket, gør hans kampscener endnu bedre.

Tilføjet en Magneto i sine velmagtsdage og en genfødsel af Mystique, er der ingenting tilbage at brokke sig over. Næsten.

Man skal virkelig være ærkenørd for ikke at mistænke den apokalyptiske fremtidsverden for at være én stor kontinuitetsfejl i forhold til slutningen af Last Stand. Men jeg har tjekket, og dobbelttjekket, og faktisk er der ikke nogle fejl. Tricket er at gense alle post-credit-scenerne i de foregående film, kan jeg afsløre.

En anden ting, der er værd at nævne, er tilføjelsen af Peter Dinklage – verdensberømt som Tyrion Lannister fra Game of Thrones. I Days spiller han en modbydelig teknokrat og paranoiaprædikant, uden sin glansrolles charme og moralske dobbelthed. Man kunne frygte at enten instruktør eller skuespiller ville gøre skurke-rollen for overvældende, for dominerende. Men Dinklage tilpasser sig, og leverer en særdeles afbalaceret skurk. Det mest fascinerende er at der på intet tidspunkt bliver lagt vægt på at han er dværg. Han er en karakter på lige fod med alle de andre, hvilket må siges at være en sejr uden sidestykke for folk som ham.

Days of Future Past er lavet som en oprydning af det X-Men-univers som 3’eren efterlod i ruiner, men den overgår godt nok alle forventninger. Den er en forrygende action/sci-fi-film i sig selv, og når oprydningen er slut lægger den på bålet til noget vi har ventet på længe: Lad os bare sige, at dens post-credit-scene er virkelig lovende!

Ok, I får et hint mere ...
Ok, I får et hint mere …

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

X-Men: Days of Future Past er venligst stillet til rådighed af Nordic PR.