Siden vores artikel, Varsler, om kunstneren Michael Kerbows dystopiske industri-helvede-malerier gik online, er vi blevet bombet med fede links. Apokalyptisk-folkene har desværre ret travlt for tiden, og en masse andre projekter er i bloggens pipeline, men vi vil meget nødig utaknemmelige. Derfor kommer her et slags resumé af de sidste to ugers kunstbombardement – vi har valgt det bedste ud.
Atomturisme

I sin tid, da Den Kolde Krig var ved at blive rigtig kold, var atomprøvesprængninger ikke blot en jævnlig begivenhed, der skulle afskrække den anden supermagt fra at angribe. Det var en slags forestillinger, for soldater, men også for udflugtsivrige turister. Den amerikanske kunster, Clay Lipsky, voksede op i den tidsalder, og det påvirkedede ham i høj grad. Derfor har han lavet en opgraderet collage-udgave, af de berømte testsprængningsbilleder, hvor han kæder dem sammen med moderne krigsturisme og selfie-kultur:
“This series re-contextualizes a legacy of atomic bomb tests in order to keep the ongoing nuclear threat fresh and omnipresent. It also speaks to the current state of the world, a voyeuristic, tourist filled culture where catastrophe is viewed as entertainment by increasingly desensitized masses.”
Snapshots af ødelæggelsen
Noget lignende kan findes hos grafikerne hos Naughty Dog – spiludviklerfirmaet bag zombie-successen The Last of Us. Her er der også tale om en slags collage, der blander nyt og gammelt, men i form af før-og-efter-billeder af berømte turistattraktioner og landemærker. Eiffeltårnet, Notre Dame de Paris, Versaille og Golden Gate Bridge er blandt de lettest genkendelige. De får selskab af blandt andet Battersea Power Station i London og Berlins nye, futuristisk designede Hauptbahnhof. Billederne er vist mest lavet for sjov. De er spredt over det ganske internet, men det er ikke lykkedes os at finde en kommentar om dem fra Naughty Dog-folkene.




Dystopiske rumlandskaber
Vi blev også anvist den danske konceptkunster, Thomas Pringle, der ikke laver decideret post-apokalyptisk kunst, men dystopiske billeder af sværindustri og rumskibe. Tonen i billederne sikrer dem dog alligevel en plads på listen. Det er dystert og inhumant til den store apokalyptiske guldmedalje. Den verden han tegner er tydeligt på kanten af opløsning.
Efter stormen …
Vi har gemt det bedste til sidst. Svenske Simon Stålehag er en sand apokalyptisk discipel, og en særdeles dygtig maler. Hans motiver er lige på sin vis særligt uhyggelige på grund af den nedtonede pastelpalet han bruger til at udmale forfærdelige hændelser med. Ofte er katastrofen allerede sket – det er for sent at ændre noget.
Stålehag har en forkærlighed for robotter, men blandt hans bedste arbejder er forsiderne til den skumle trilogi, Efter Stormen, tre forfatteres historier om en nedsmeltning på et atomkraftværk.
Vi vil gerne takke Søren, David, endnu en Søren og alle Jer andre der har sendt os links! Uden aktive læsere ville det ikke være halvt så sjovt 🙂