wizards-1977-2

Gæsteindlæg af Henning Andersen

Eller måske er det ”Der Untergang” langt senere, hinsides Verdens Endeligt. Men ihvertfald: – så er der tegnefilm!

Jeg skal jo ikke gøre mig klog på, hvad læseren ved eller erindrer fra tiderne med Knæhøj Karse, Bred Ymer og Sprød Asfalt, men blot konstatere at Ralph Bakshi og hans produktion tog sit afsæt i den amerikanske tegneserie- og tegnefilmsundergrund, for så mange år siden at det var et helt andet århundrede. Nogle har måske allerede associeret til ”Fritz The Cat” (1971) eller ”Stærk Tobak” (”Heavy Traffic”, 1972), samt noget med forbindelser til Robert Crumb og/eller Richard Corben. Og fuldstændigt rigtigt. Desuden vil det være nogle bekendt, at Bakshi også påbegyndte en tegnefilmsudgave af Lord Of The Rings (1978). Denne produktion blev terminalt afbrudt – enten af økonomiske årsager, eller fordi anmelderkritikken havde plantet den nedadvendte tommelfinger godt og vel ”six feet under”. Ikke uden grund, kan man sige.

Året før, altså i 1977, havde ”Wizards” premiere. Og interessant nok låner ”Wizards” en hel del momentum fra ”Ringenes Herre”, om end det er en ganske anden historie. Den foregår nemlig ikke i nogen mytologisk fortid, men i en ufattelig fjern fremtid.

Præmissen er det rene volapük: – seks terrorister sprænger Jorden i stumper og stykker, men efter mange årtusinder samler nogle dele sig – derefter flere, og endeligt har vi en ny Jord, millioner af år ude i fremtiden. Komplet med mutanter og monstre og alt sådan noget. Tillige er ældre tiders alfer og elvere og småfolk ”vågnet op igen” og har indtaget, hvad menneskeheden har efterladt.

Og ind i denne verden fødes troldmandstvillingerne BlackWolf og Avatar, og kampen mellem Ondheden og Godskaben rejser sig igen, denne gang suppleret med teknologi, der har overskredet sidste salgsdato, og ubrugelig hokuspokus der har det med at være fusere. Eller ligefrem slå igen.

Ikke desto mindre, og til trods for adskillige millioner års forløb, lykkes det for BlackWolf at finde skrivemaskiner, og 8mm filmfremvisere, samt tyske propagandafilm (i samme format – godt gået, dér). Og med lidt tryllerylleri og lidt rimme-rimmerum kan han fremmane 2. Verdenskrigs rædsler, samt udstyre sine helvedesgeneraler med tanks, Tykke Bertha’er og fremrykkende einsatzgruppen – nu med horn og gloende øjne. Og disse fantasmer slår alfer og elvere og småfolk med lammende angst. Hvorefter BlackWolfs horder bare kan hugge dem ned, så blodet sprøjter. Farverigt og festligt.

wizards-1977-1

Til overflod har BlackWolf sendt snigmordere afsted, for at få ram på Avatar. En af disse er Nekron-1, som designmæssigt er et yderst høfligt, for ikke at sige kærligt, nik til Vaughn Bodés aldeles specielle tegneserieunivers.

Nekron-1, der ellers er en udmærket ninja, assassin, snigmorder – hvad man nu vil – lykkes ikke helt med sit foretagende, og ender med at blive Det Gode Holds lettere suspekte hjælper. Hvilket gøres sært underfundigt i og med robottens nye navn: -”Peace”. Og det står så samtidig i kontrast til, at elvere, alfer og småfolk måske ikke er helt så nuttede og knuselskelige som det umiddelbart kunne se ud til. Der spilles på flere strenge.

Herunder en selvironisk streng, idet Bakshi (tjek navnet) laver en del tyk fis&ballade på og med jødedommen – men med krigens forfærdeligheder som yderst voldsomt bagtæppe. Og der en del komik og falden-på-halen klovneri i ”Wizards”, næsten som en slags hyldest til Merry Melodies eller et eller andet Disney-pjank. Andre må rede den tråd ud.

Nå, ”against all odds” lykkes det naturligvis for de gode at vinde over de onde. Og visse kritikere har nævnt at sejren er for letkøbt. At der er noget Deus Ex Machina inde over, at De Gode ikke ville gribe til De Ondes værktøjer. Hvilket enten er ørkesløse betragtninger, eller udtryk for totale misforståelser. Og man kan sige: – ja, det er en tegnefilm; nej, den er ikke rettet mod børn; ja, det ligner ”fantasy”, men: – nej, det er det ikke, pr. udgangspunktet (der godt nok er noget vrøvl, men hey…. – det er Skabelsesberetningen også).

Nu skal det hér jo forestille at være en anbefaling, så lad os straks begive os videre til noget kvalitativt. For bortset fra, at Bakshi naturligvis ikke sad og lavede en tegnefilm, helt alene (han havde/har et studio), så allierede han sig i øvrigt med kompetente – nåja – kunstnere som Mike Ploog og Ian Miller. Og for de historisk interesserede: Mike Ploog var tegner på ”Werewolf By Nigth” (på dansk tegneseriebladet ”Vampyr”, hvor hans ”Ghostrider” (ja – den!) også var med), samt på tegneserieudgaven af ”Frankenstein” (mere eller mindre tro mod det oprindelige forlæg – men derimod ikke en tegneserie over filmen med Boris Karloff). Ian Miller må man kigge lidt på nettet i forhold til – men det er da værd at nævne, at han bl.a. har gjort ud i illustrationer til ”A Tolkien Bestiary”. Det kan være det vækker genkendelse.

wizards-1977-3

”Wizards” blev produceret en anelse før der var noget der hed CGI, ”aber mann hat doch seine andere methoden”. En af disse var såkaldt ”rotoscoping”, hvilket – i al sin rørende enkelthed – går ud på at man tegner og maler oven på strimler af realfilm. Russiske tegnefilm fra midten af forrige århundrede gjorde flittigt brug af metoden, og dansesekvensen i Disneys ”Askepot” (1950) er et andet eksempel. I tilfældet ”Wizards” er der hentet materiale fra Eisensteins ”Alexander Nevskij” (1938) og en film om Erwin Rommel og ørkenkrigen, jeg ikke lige har kunnet finde ud af. Men det skal i øvrigt nævnes, at rotoscoping siden er blevet brugt til, og jeg giver bare et eksempel, ”A Scanner Darkly” (2006).

I Bakshi-filmen ”Fire And Ice” (1983), der i øvrigt havde Frank Frazetta som co-producer og designer, er det primært ”The Great Waldo Pepper” (1975), med Robert Redford, der bliver rotoskopet ovenpå.

Så kom vi så langt. Nu ved vi det. Og hvad kan man så sige om ”Wizards” derudover? Ja – den første bedømmelse vil muligvis være at det er noget gammelt l…..; – ikke nogen helt ny produktion. På mange måder er den fjollet, på flere måder er den usammenhængende. På alle måder er den forvirrende. Men det i sig selv er selve oplevelsen og en stor del af charmen.

Mig og min skolekammerat gik ind og så den en eftermiddag for længe, længe siden. Lige bagefter gik vi rundt om bygningen og købte billet til næste forestilling. Og vi gjorde det igen, da den var forbi.

Jeg genså den forleden, og selvom jeg er blevet de der betydeligt mange år ældre, så oppebærer ”Wizards” noget udefinerbart kvalitativt. Og samtidig unddrager den sig decideret genre-betegnelse. Bortset fra det eneste jeg kunne finde på, i den sammenhæng: – post-apokalyptisk non-apokalypse.

Det er denne ubeskrivelighed, der gør den anbefalelsesværdig – hvis man lige har 5 kvarter til lidt hyggelig og munter grusomhed.

Wizards 1977 Poster