visions of future 1

Apokalypsen kommer i en uendelighed af former – det er blandt andet derfor den er så interessant. Fænomenet kan dog deles op i to meget store kategorier: Den afsluttede verden og den overudviklede verden. Førstnævnte er den mest typiske og rummer alt fra efter-bomben-scenarier hvor stort set intet er tilbage, til zombie-inficerede groteskerier hvor verden står endnu, men i udtømt form. Den sidstnævnte benævnes ofte “Dystopi” og er i sin essens et fremskrevet drømmesyn om en verden, der er så forandret at den ikke længere er vores. En slags mentalitetsmæssig apokalypse om man vil.

visions of future night

Der kommer smukke, hjertegribende billeder ud af begge dele. Men sjældent er dystopien blevet portrætteret mere storslået end på disse colage-værker af kinsesiske Yang Yongliang.

Yongliang er født og opvokset i Shanghai, og han bruger byens konstante udvikling til at hædre en ældgammel tradition. Inspireret af antik vægtæppe-kunst, bygger han landskaber op af hundreder, tusinder af fotos, han selv har taget af sin hjemby. Hvert af disse gigantiske værker tager seks-syv måneder at lave. Men så kan man til gengæld også bruge utroligt lang tid på at finde alle detaljerne. Dybderne i de dystre bylandskaber er nærmest uendelige. Naturen er borte, men efterlignet med skyskrabere, kloakrør og højspændingsledninger.

Se flere af Yongliangs værker på hans (delvist kinesiske) hjemmeside.

visions of future giant

Kilder: Information og Vantage

 

Se også:

Vores artikel om Kowloon City i KinaArtiklen om Michael Kerbows apokalyptiske megabyerJohanna Mårtenssons mugnende metropol