The-Colony-2013-poster

Anmeldelse af The Colony (2013)

I post-apokalyptiske film er landskabet ofte et af de vigtigste elementer, og oftest er det den golde ørken som vi bliver præsenteret for, et tomt og tørt landskab som det vi ser i f.eks. Mad Max filmene. Der er selvfølgelig en naturlig grund til at det netop er disse landskaber der har været dominerende i denne film-genre. For det første er det praktisk at optage i ørkenenerne i USA, Mexico eller Italien er nemlig billigt og der er ingen som kommer i vejen, den anden grund er at det var en reel frygt for netop dette scenarie. Forskerne var sikre på at den forventede altødelæggende atomkrig ville resultere i at det meste af Jorden ville ende netop på den måde, goldt og tørt uden liv. Men de sidste 10 år er der sket en ændring i post-apokalyptiske film, temaet er blevet mørkere og koldere, frygten for globale klimaforandringer har taget over og nu der vi begyndt at se kolde landskaber fyldt med sne og is. Det startede med The Day After Tomorrow fra 2004 og siden har vi set lignende scenarier i mange andre film, bl.a. 2012: Ice Age og til dels i 2012 fra 2009.

the-colony-fishburne

Og klimaforandringer der fører til nedfrossen klode er også det tema som The Colony er baseret på. Vi følger en gruppe overlevende ca. 50 år ude i fremtiden. Ekstreme ændringer i jordens atmosfære tvang i 2045 menneskeligheden til at opfinde maskiner der kunne kontrollere klimaet, men noget gik galt og maskiner stoppede, hvilket første Jorden ind i en ny istid. De overlevende flygtede ind i underjordiske bunkere hvor de forsøger at overleve ved at dyrke mad og undgå kulden på overfladen. Briggs (Laurence Fishburne), Mason (Bill Paxton) og Sam (Kevin Zegers) er lederne i en af disse kolonier der går under navnet Colony 7. En dag modtager de et nødsignal fra en nabo-koloni, og da de tager afsted for at undersøge situationen, opdager at det ikke kun er et spørgsmål om at holde kroppen i live, hvis man ikke ligeledes tager sig af sindet og sjælen så er der ikke meget håb tilbage for menneskeligheden.

the-colony-paxton

At skrive mere ville være for afslørede, og det er netop det ukendte om den verden som filmen foregår i der er en af dens styrker. Historien er faktisk lige til når den først er udfoldet, men indtil det sker holdes spændingen på et højt niveau og bliver understøttet af godt skuespil fra alle de medvirkende. Desværre går luften lidt af ballonen i den sidste halvdel, og vi bliver præsenteret for en rimelig generisk aktion-film i en snelandskab. Temaet er på flere måder nyt selvom der sagtens kan drages paralleller til ældre klassikere som The Thing (1982) og nyere film som 30 Days of Night (2007). Filmen er den første der er optaget i den nu nedlagte NORAD bunkere i CFB North Bay Canada, og det er både godt og skidt. De gamle bunkere virker overbevisende og som et sted at mennesker kunne overleve i mange år efter en global katastrofe, på den anden side bliver det hurtigt kedeligt at se lange betonkorridorer i næsten hver scene.

The Colony kan findes på den danske Netflix og jeg vil bestemt anbefale vores læsere at se den, den kommer ikke i top ti over post-apokalyptiske klassikere men den har bestemt et spændende budskab og underholdningsværdi.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1

The-Colony-2013-Movie-Poster1-600x900