dawn coverAnmeldelse af Dawn of the Planet of the Apes

Krig er politik, ført med andre midler. Således skrev krigsteoretiker og general, Carl von Clausewitz, i sin skelsættende bog Vom Kriege, helt tilbage i 1832. Hvis der findes en mindre ædel udlægning af krigens håndværk, har jeg ikke fundet den endnu. I Dawn of the Planets of the Apes, bliver vi præsenteret for en praktisk lektion i Clausewitz. Faktisk en lang række af lektioner.

Efter den første Planet of the Apes prequel (Rise of the …) er status på jorden denne: Menneskeheden er alvorligt udrydningstruet. En grusom virus – Simian Flu – har udraderet alle der ikke, ved et lykkeligt biologisk tilfælde, er immune. De sidste ti år har været hårde, med voldsomme kampe om ressourcer, samt generel sult og elendighed. Aberne, der lever i en koloni i skovene uden for San Francisco, er til gengæld lidt af en succeshistorie. I de ti år mellem Rise og Dawn, er der kommet mange nye aber til. Under ledelse af Caesar – hovedpersonen i Rise – har de etableret et avanceret jæger/samler-samfund, og kommunikerer gnidningsfrit med hinanden på tegnsprog.

dawn 1

Denne idyl kan selvfølgelig ikke vare ved. Menneskene i San-Fran har brug for strøm, synes de. Deres reserver af olie og benzin er ved at være brugt, men der er en gammel dæmning ude i skovene, som de kan genaktivere. Dæmningen ligger naturligvis midt i Abe-land.

Så skulle man tro at handlingen var givet på forhånd, men det er den faktisk ikke. Naturligvis er det forkert at spoile, men jeg vil dog slå fast, at plottet ender med at være ret dybt for en actionfilm om hyperintelligente aber. Der er intriger i bunker, og en række politiske tagfat-lege, i begge lejre, der selvfølgelig er forsimplede, men alligevel virker. Dawn er ikke så meget historien om krigen mellem mennesker og aber, som det er en tragisk beretning om hvad der starter en krig. Med Clausewitz i baghovedet: Det er historien om hvordan politik udarter sig til krig, som egentlig blot er en politisk handling i sig selv.

dawn 2

Filmteknisk set er Dawn ikke nogen skattekiste. Den har de samme nogenlunde imponerende effekter som forløberen, og det er bemærkelsesværdig hvordan dialogen flyder i en film, hvor størstedelen af hovedpersonerne ikke benytter sig af tale, men af håndtegn. På ét punkt bliver Dawn dog ret irriterende: Man skal ikke have brugt særligt mange søvnløse timer i selskab med Animal Planet, for at vide af abers mimik ikke ligner menneskers. Det gør den dog i både Rise og Dawn, og det er svært at se bort fra.

Det mest påfaldende er dog at CGI-aberne, i vid udstrækning, spiller mere overbevisende end deres menneskelige (og virkelige) kolleger. Sjældent har man set Gary Oldman levere så fladt skuespil, og skurke-menneskene er næsten karikaturer af sig selv. Omvendt gør det aberne det mere sympatiske, og er der noget Abernes Planet-universet altid har spillet på – helt siden den oprindelige romanudgivelse i 1963 – er det spørgsmålet om hvorvidt det egentlig er så skidt at aberne har taget over.

dawn 3

Dawn lægger i kakkelovnen til en treer i rækken af prequels, og den gør det faktisk ret elegant – jeg skal ikke afsløre hvordan. Personligt glæder jeg mig enorm meget til den næste i rækken, selvom den ikke engang har en arbejdstitel endnu. Hvis den næste film holder niveauet fra Dawn – komplet med samfundskommentarer og det interne politiske spil blandt aberne – vil det være lidt af en bedrift!

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

Dawn of the Planet of the Apes udkommer på DVD og Bluray d. 27. november.

 

Bonus-info:

Hvis man holder af apokalyptiske computerspil, har jeg længe gerne villet anbefale pandemi-simulatoren Plague Inc.. Som en del af PR-maskineriet bag Dawn of the Planet of the Apes, er der lavet en opdatering til Plague, hvor man spiller Simian Flu, og samtidig for lov at slippe intelligente og meget krigeriske aber løs på jordens befolkning. Det er faktisk ret så skægt! Opdateringen er gratis hvis man allerede ejer spillet.