… Men ikke foreløbigt, heldigvis. Men skulle det ske, at de engang er tvunget til det af – lad os kalde det – ydre omstændigheder, er de parat. Det har de været i årtier.

cnn-logo

Ifølge rygter, der er mindst lige så gamle som den +30-årige TV-station, var det CNN’s skaber, Ted Turner, der udtalte at udover risikoen for problemer med satelit-systemet, vil CNN sende non-stop “til jorden går under.” Siden han sagde det, da stationen gik i luften i 1980, har der gået rygter om, at han havde et særligt bånd i arkivet, netop til dette formål – altså til jordens undergang.

Det er egentlig ikke så underligt. De tidlige 80’ere var vidne til den sidste store eskalation af våbenkapløbet mellem Øst og Vest. Prøvesprængninger var en ugentlig forteelse, og i 1982 nåede det berømte dommedagsur på University of Chicago op på uhørte to minutter i midnat. Ted Turner – der faktisk var kendt som lidt af en excentriker – var altså ikke helt urealistisk, da han besluttede sig for at have et bånd i baghånden, til den dag det hele brændte på.

I årevis her der gået vandrehistorier om dommedags-båndet. Fandtes det overhovedet? Hvad viste det? Det var der mange bud på, men de fleste var ret langt fra sandheden, har det vist sig. Nu er båndet nemlig blevet gravet frem af Michael Ballaban, der har arbejdet for CNN. Og indholdet er på én gang lidt skuffende og ret fantastisk.

I stedet for en langmodig og hjerteskærende afsked med ord – som de fleste nok ville være forfaldne til – valgte Turner et mere universelt sprog: Musik. Og i modsætning til hvad andre TV-kanaler, amerikanske såvel som ikke-amerikanske, kunne forventes at udøve af selvretfærdig patriotisme, brugte Turner en historisk reference, stort set uden nationalt kendetegn.

Videoen er en, med vores forvænte øjne, grynet sag, der blot viser et et minut langt klip af et militærorkester, der spiller salmen Nearer My God to Thee. Det er den samme salme som orkesteret på Titanic, ifølge skrønen, spillede mens det dødsdømte skib sank … Med orkesteret ombord.

Titanics forlis i 1912 slog en kile ned mellem menneskeheden og vores teknologibegejstring. Det var det synkefri skib, der sank, og demonstrerede at videnskaben ikke er ufejlbarlig, og at konsekvenserne ved at stole blindt på den, kan være enorme. Turners sans for symbolsk dramatik er ret slående.

Bånden ligger, så vidt vi ved, endnu i CNN’s arkiv, under den sigende titel: Turner Doomsday Video, klar til at blive brugt. Trusselsbilledet har ændret sig siden 1980, og nu frygter vi bio-terrorisme og pandemier, mere end atomkrig. Så det er da heldigt at Turners bånd er ret tidsløst, og kan bruges til lidt af hvert.


Kilder: Jalopnik.com og Mic.com