Sex gotiske fortællinger af Jes Larsen

Anmeldelse: Sex Gotiske Fortællinger af Jes Larsen (2014)

Jes Larsen er ikke et forfatternavn vi kender det store til og det er derfor helt uden forbehold at jeg satte mg til at læse hans første novelle samling ”Sex Gotiske Fortællinger”. Samlingen er, som titlen henviser til, seks mindre gyser fortællinger bundet sammen af en større grund-historie. Bogens forside antyder historier der er en blanding af zombier og sex-exploitation, og da jeg begyndte at læse var jeg faktisk ikke helt sikker på hvad jeg gik i gang med, men jeg blev ganske positivt overrasket.

Grund-historien i Sex Gotiske Fortællinger handler om seks meget forskellige mennesker på flugt fra de levende døde. En ganske almindelig dag i Danmark begyndte zombie/vampyrer nemlig at angribe alt og alle og det var ikke længe inden der fra flere døde end levende. De seks overlevende forskanser sig i et hus i Nordsjælland og forbereder sig på at overleve. Men det er ikke alt for underholdende at side og vente på at blive spist levende, så derfor beslutter de sig for at fortælle historier til hinanden. Det bliver til seks meget forskellige historier, der dog har det fælles tema at de handler om gys og døden. Vi får blandt andet historier om en dukkemager der er ensom, en tatovør der elsker sit arbejde lidt for meget, en kanibal-familie og tre andre godnathistorier fortalt af de overlevende. Mellem de seks historier bliver vi introduceret både til det univers som grundhistorien foregår i, og til de overlevendes baggrunde.

Stilen i novellesamlingen er dyster og blodig, der bliver ikke lagt fingre imellem hverken i grundhistorien eller i de seks noveller, men det virker rigtig godt. Man får aldrig fornemmelsen af at det er blodigt kun for at ”skræmme” eller forarge, det er bare en del af det univers fortællingerne foregår i og en el af vores virkelighed. Beskrivelsen af steder og lokationer er ligeledes ”spot on”, og ikke siden jeg læste Pandaemonium af A. Silvestri har jeg virkelig følt at historien foregik i Danmark. Grundhistorien er god uden at være overvældende, det føles meget som den efterhånden klassiske zombie/apokalypse fortælling uden de helt store tvists, og på trods af at den godt kunne stå alene, så ville bogen ikke være så interessant uden de seks novelle. Om der er en bevist valg af tema i alle historierne kan diskuteres, og jeg mener at Sex Gotiske Fortællinger ville være en god bog at læse i skolerne da der er meget der kan analyseres, det er op til læseren selv hvad det hele i virkeligheden handler om; døden, livet eller kærligheden?

Med Sex Gotiske Fortællinger har Jes Larsen bestemt bevist at han kan skrive fangende historier inden for gyser-genren, men jeg er i tvivl om han ville kunne holde tempoet i en hel roman, det virker som om at (grund)historien mister pusten lidt i slutningen og det mangler efter en afrunding der er samlingen værdi. Men som novelle samling er Sex Gotiske Fortællinger bestemt en vinder og jeg vil anbefale den til alle som mangler en kort bog til de kolde vinter aftener. Nu er det op til Jes af vise os hvad han ellers har oppe i ærmet, jeg håber han snart overrasker os med noget nyt.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1half-reviewstar1

Sex Gotiske Fortællinger blev læst som e-bog og er stillet til rådighed for Apokalyptisk med henblik på en anmeldelse.

Sex gotiske forællinger af Jes Larsen Sex Gotiske Fortællinger
af Larsen, JesForlag: Selv-udgivelse
ISBN:
978-87-997871-0-4
Sider (pdf): 275Pris: kr. 75-85
Kan købes her