kloden-under-vand-3-roed-jord_251599Anmeldelse af Ida-Marie Rendtorffs Kloden under vand 3 – Rød Jord

Rød Jord er tredje og afsluttende bind i Kloden under vand– serien, og jeg kan allerede nu afsløre at det, desværre, er den dårligste af de tre. Vi har tidligere anmeldt Den Druknede Soldat og Atomzonen, henholdsvis bind 1 og 2, her på siden. Hvor førstnævnte grundlagde en oversvømmet fiktionsverden og nogle troværdige personer, gik sidstnævnte ud af en meget spændende plottangent. Begge var forsynet med insiterende cliffhangere og var skønt befriet for unødige pauser i handlingen.

Sådan skulle det åbenbart ikke være med 3’eren, hvor det helt ærligt virker som om Rendtorff har været lidt træt af projektet. Uden at spoile alt for meget kan jeg berette at der i de to første bøger bygges op til et showdown af episke dimensioner. Det er hele folkegruppers skæbner der står på spil, i en verden befolket af stædige rebeller, ondsindede tyranner, pædofile piratkonger og rå rababerunger. Dette burde være enhver apokalypse-fans våde drøm.

Drømmen brister dog efterhånden som man æder sig gennem Rød Jord. Ikke alene køres den verdensrystende konflikt ud på et fjernt sidespor. Den degenererer til at være et mat scenetæppe, foran hvilket den mindst interessante del af historien udspiller sig. Hovedpersonen, Lara, som har været vores fortæller siden starten, lader stort set alt overskygge af hendes eget kærlighedsliv, der alt andet lige, ikke er voldsomt spændende.

Der er tale om et klassisk trekantsdrama, men hvor to af parterne mangler det meste af tiden, og hvor man på intet tidspunkt er i tvivl om det endelige resultat. Derfor er det så meget mere ærgerligt at Lara ikke koncentrerer sig om særlig meget andet – til et punkt hvor hun begår så mange dumheder at man sidder og græmmes, og til sidst ønsker at hun (hovedpersonen!) bare ville blande sig uden om plottet, tak!

Rendtorffs bøger har overrasket mig positivt før, fordi de er ungdomsbøger der ikke går af vejen for at aflive uskyldige hovedpersoner. Grusomheden i den druknede verden, hvor voksne udnytter børn på det groveste, og alle kæmper som vilde dyr om de sidste rester af civilisation, bliver, om ikke udpenslet, så i hvert fald beskrevet dybt personligt af Lara. Det er hardcore og realistisk.

Adskillige må også lade livet i Rød Jord, men som læser føler man slet ikke for dem i lige så høj grad. De er ikke tæt nok på Lara til at de overskygger hendes viltre følelsesliv, åbenbart. Men det der skæmmer mest er dog sammenbruddet af den world building Rendtorff næsomt har forestået i de sidste to bøger.

De to samfundsmæssige modpoler i Kloden under vand-universet er søfolket, der lever på det verdensomspændende hav, og bjergfolket, der lever på de få tilbageværende stykker landjord. Der har hele tiden været en stærk kontrast mellem søfolket, der er primitivt, men selvhjulpet, og bjergfolket, der stadig råder over noget teknologi. I Rød Jord kammer bjergfolkets industrielle overlegenhed dog fuldstændigt over. Det er ikke alene underligt unfair, det er også et brud med den realisme man er begyndt at forvente. Pludselig har bjergfolket adgang til maskiner, ressourcer og våben – for slet ikke at tale om luksusgoder – der virker magiske på Lara.

Ikke alene er det utænkeligt at den slags teknologi stadig findes og fungerer i så rigt mål halvanden generation efter en global masseudryddelse, det er også en klar brug af deus ex machina-redningen, der bruges i desperation når plottet har malet sig selv op i et hjørne.

Jeg var grumme skuffet over denne afslutning på en ellers lovende og spændende trilogi. Jeg er ganske rigtigt ikke den oplagte målgruppe, men min indre 12-årige pige strittede voldsomt imod under læsningen af Rød Jord.

reviewstar1reviewstar1