The Maze Runner, 2014

Anmeldelse af The Maze Runner (Blu-ray)

Wes Ball’s teenage aktiondrama, The Maze Runner er netop udkommet på DVD og Blu-ray herhjemme, og vi har kigget nærmere på godterne. Filmen ligner på overfladen næsten en kopi-vare af den meget populære The Hunger Games serie, og mine forventninger da jeg satte skiven i maskinen var derfor også derefter, men jeg blev positivt overrasket, både over handling, kvalitet og skuespil.

The Maze Runner foregår i en ikke specificeret fremtids-verden. Filmen starter da vores helt Thomas (Dylan O’Brien) vågner op i en stål-elevator uden nogen idé om hvor han er eller hvorfor han er der. Da elevatoren stopper bliver han mødt af en flok teenage drenge, der med det samme bringer tankerne hen på William Goldings Fluernes Herre fra 1954 (den engelske version Lord of the Flies er fra 1954). Med træspyd og knive tager de Thomas til fange, og gruppens leder Alby (Aml Ameen) forklarer ham hvad det er for et sted han er kommet til. Det viser sig at han nu er fange i The Glade, en mystisk labyrint det er umuligt at slippe ud af. Drengene er alle kommet til dette sted på samme måde som Thomas, og ingen husker noget som helst om deres fortid. Hver dag forsøger en gruppe kaldet The Runners at finde en udgang, en opgave der besværliggøres af labyrinten der ændrer form hver nat, og af monstre kaldet Grievers som gør det umuligt at udforske den om natten. Thomas viser sig hurtigt at være en kompetent Runner og sammen med Minho (Ki Hong Lee) prøver han at overbevise de andre drenge om at der må være en vej ud af The Glade, men da der en dag dukker en pige op i elevatoren (den første nogensinde), begynder alt at ændre sig.

Maze-Runner

The Maze Runner fungerer rigtig godt som både aktion-film og drama. Spændingsniveauet er højt, og selvom vi har med en direkte konkurrent til The Hunger Games at gøre, synes jeg ikke er vi mærker meget til det. Modsat The Hunger Games er historien i The Maze Runner nemlig ikke lige til, vi kender ikke spillets regler, og har ingen anelse om hvem der står bag den diabolske labyrint. Der hvor samfaldet dog er tydeligt er i den cinematiske stil, elementer som follow cam og parkour er brugt rigtigt meget, og det er tydeligt at der er satset på samme publikum. Historien virker på overfladen ikke så kompleks og med samfundskritiske referencer som vi ser i andre teenage serier, men noget siger mig at det måske kommer til at ændre sig i de næste film.

Skuespillet er faktisk slet ikke ringe, Dylan O’Brien gør det rigtig godt som Thomas, og specielt Ki Hong Lee og Aml Ameen skal have ros for deres roller. Thomas Brodie-Sangster gør det også hæderligt som Newt, men det er svært at slippe den lille søde knægt fra Love Actually ud af tankerne, og jeg tror Wes Ball havde gjort sig selv en tjeneste hvis han havde valgt en anden til rollen. Den kvindelige hovedrolle Teresa spilles af Kaya Scodelario, hvilket virker som en fint valg, hendes roller er dog ikke så stor i den første film og hun har stadig meget at bevise.

The Maze Runner er en fed aktion-film med en fængende historie. Den er dog tydeligvis lavet til teenage segmentet og bliver til tider lidt for politisk korrekt. Emner som jeg mener burde være en del af filmen bliver aldrig berørt, f.eks. virker det naturligt at der vil være nogle seksuelle spændinger mellem en flot 19 årig pige og 20 teenage drenge der ikke har set en kvinde i 3 år, men dette bliver aldrig nævnt. Men på trods af disse mangler kan jeg faktisk kun anbefale The Maze Runner, filmen fanger som den skal, og slutninger gør at man glæder sig til den næste film i serien. Filmen er bygget over en bog-serie af James Dashner, og vi kommer derfor til at se en række film de næste år, og efter at have set første del glæder jeg mig faktisk rigtig meget til fortsættelsen.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

The Maze Runner er stillet til rådighed af PR NORDIC henblk på en anmeldelse.

maze-runner-poster