aofr frontAnmeldelse af The Art of Mad Max:Fury Road

Medmindre man har boet under en særdeles stor og tung sten, ved man at Mad Max:Fury Road har taget verden med storm. Og har man læst bare en håndfuld anmeldelser – som fx min – ved man, at stormen er et naturligt vejrfænomen, der opstår når et sublimt, brandvarmt værk rammer en generelt nedkølet fanbase og en mainstreamkultur der er træt af dårlige actionfilm.

Med undtagelse af en ekstremt stædig gruppe af misogyne tosser, der lader sig forarge af at Fury Road domineres af en stærk kvindekarakter, er hele verden simpelthen begejstret over George Millers fjerde opus i Mad Max-serien. Med en IMDB-rating på 8,7 og en uhørt freshness på 98% på Rotten Tomatoes har Fury Road givet Hollywood alvorligt baghjul, og flere film i The Wasteland-settingen er allerede under opsejling.

Noget så populært må nødvendigvis afføde en mængde paratekstuelle værker, copycat-produktioner og en sand lavine af interviews, behind-the-scenes-shows og lignende nørd-guf. Titan Books havde tydeligvis satset på filmens succes, og var klar med en massiv kaffebordsbog om Fury Road få dage efter premieren.

aofr3

I The Art of Mad Max: Fury Road har billedjournalisten Abbie Bernstein – bl.a. Assignment X og Fangoria – samlet historien om Fury Road i visuel form. Historien starter tilbage i 1997, hvor Miller begyndte at hyre tegnere, scriptere og designere, hvorefter filmen forsvandt i det berygtede “development hell”, for flere gange at blive genoplivet, dø igen og endelig rent faktisk blive til noget.

Meget tidlig tegning af The War Rig.
Meget tidlig tegning af The War Rig.

The Art bugner af koncept-kunst, hvilket klart er den bedste slags billeder i bogen. Fury Road blev tegnet i ekstremt rige detaljer og udpenslet med alle former for vidunderlig afskyelighed, før den første strimmel film nogensinde blev skudt. Alle karakterer, køretøjer og landskaber har haft et væld af forskellige inkarnationer, og det er spændende og underholdende at dykke ned i en visuel fortælling om et storværks tilblivelse på den måde. At kvaliteten af selv rudimentære storyboard-skitser kan sammenlignes med mange færdigudgivne tegneserier er bare det mere imponerende.

Udover koncept-kunst og storyboard-eksempler, indeholder The Art en rig mængde af stills fra den færdige film, ofte sammenlignet med storyboards, og en masse behind-the-scenes-fotos, der giver et indblik i den vanvittige skabelse Fury Road er – som bekendt er majoriteten af actionscenerne lavet uden CGI, og næsten alt er skudt on location i Australien og Namibia.

FURY ROAD
Bogen lægger dog ikke skjul på at der naturligvis er brugt digitale effekter visse steder.

 

Det uden tvivl bedste ved The Art er dog at billederne er understøttet af meget velvalgt tekst, baseret på interviews med George Miller, cheffotograf John Seale, produktionsdesigner Colin Gibson, og utallige andre crew-medlemmer, samt skuespillere fra Fury Road. Bogen er dermed ikke blot pæn at kigge på, men en skattekiste af fyldig nørd-fakta.

aofr1

Mine personlige yndlingskapitler er dem der handler om filmens groteske køretøjer og sindrige rekvisitter. Miller og hans hold planlagde, designede og byggede alt efter devisen at ingenting i The Wasteland er nyproduceret. Alt skulle have været brugt før, gerne til flere forskellige ting, før det var blevet skilt ad og genbrugt. The Wasteland er en verden der mangler alt, så absolut alt skal genbruges så mange gange som muligt. Udfra dette princip har holdet bag filmen skabt en komplet verden, der vækkes endnu mere til live i The Art, hvor man får øje på alle detaljerne.

aofr5

De eneste mangler i den forbindelse er, at der desværre ikke er levnet plads til tilpas indgående beskrivelser af to af de mest karakteristiske køretøjer i filmen: The Doof Wagon og The Peacemaker (bæltekøretøjet som The Bullet Farmer kører).

Hvis man følte sig godt underholdt i biografen, men ikke er blevet frådende Mad Max-fan af oplevelsen, kan man godt leve uden The Art. Men er man blot den mindste smule bidt af Millers væmmelige, apokalyptiske univers, eller perifært interesseret i filmskabelse generelt, er The Art et vildt godt køb. Den er smuk, velproduceret og lødigt redigeret, og en glimrende samtale-starter hvis man “tilfældigvis” har den liggende fremme når der er gæster.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

The Art of Mad Max: Fury Road er venligst stillet til rådighed af Titan Books – Køb den her!