t5 1Anmeldelse af Terminator Genisys

Nogle gange er det overraskende hvad man kan stille op med 155 millioner dollars, et cast der kun består af A-liste-folk og en legendarisk baggrundshistorie serveret af James Cameron. Det burde jo nærmest ikke kunne gå galt, men hvis man tilføjer en uerfaren instruktør og et par elendige screenwriters skal det nok lykkes at ødelægge projektet.

Således blev Terminator Genisys lagt i forglemmelighedens grav og det er godt nok en skam! Den er femte kapitel i serien der startede med Terminator i 1984 og fortsatte med den skel- og trendsættende T2: Judgement Day i 1991. T3: Rise of the Machines fra 2003 blev den første skuffelse, som der dog blev rådet en smule bod på med Terminator Salvation, den eneste helt igennem post-apokalyptiske film i serien, og den eneste der har sin helt egen stil. Femte film, Genisys, minder på rigtigt mange punkter om 3’eren.

Ligesom 3’eren har man sat sin lid til hyperberømte skuespillere og en overflod af special effects, i stedet for at satse på en velfortalt historie. Historien er rent kaos, der ikke alene er uoverskuelig, men også rebooter hele filmuniverset på en voldsomt uelegant måde. Plothullerne er legio, selv taget i betragtning af at der er tale om tidsrejsehistorier. Så vidt jeg kan regne ud burde filmens slutning være logisk umulig, simpelthen fordi flere af hovedpersonerne ikke burde eksistere, på grund af filmens handling!

Det er en uoverskuelig opgave at skulle gengive plottet i detaljer. Modstandsfolk og morderrobotter sendes tilbage i tiden i bunkevis for at udkæmpe fremtidens slag. Nogle af dem sendes frem i tiden igen til forskellige tidspunkter, der med en udtalt mangel på kausalitet ikke forandrer sig nævneværdigt, lige meget hvad der sker i fortiden. Udover det rodede plot og en række store, computeranimerede materielslag handler filmen om hvordan sociale medier hjernevasker os – utroligt originalt.

Emilia Clarke plays Sarah Connor in Terminator Genisys from Paramount Pictures and Skydance Productions

Skuespillet leveres som sagt af A-listen. I rollen som Sarah Connor ses Emilia Clarke, der har bevist at hun kan spille overlegne, sammenbidte actionkvinder med sin præstation som Daenerys Targaryen i A Game of Thrones. Hun er dog ikke en særligt overbevisende Sarah, for hun mangler den bitre humor og ulmende vrede som Linda Hamilton brillerede med i de to første Terminator-film. John Connor, fremtidens messias, spilles med god dramatisk pondus af Jason Clarke, der har kunstnerisk bagage med fra produktioner som Public Enemies og Zero Dark Thirty, samt apokalyptisk erfaring fra Dawn of the Planet of the Apes.

Den egentlige hovedrolle overgives til Kyle Reese-karakteren – soldaten der sendes tilbage i 1’eren og bliver sin bedste vens far (fordi tidsparadokser!). Reese spilles af den eneste lidt ukendte person på listen: australske Jai Courtney, der dog gjorde sig bemærket i Spartacus-serien og spillede John McClanes søn i Die Hard 5. Selveste Arnold Schwarzenegger er med som en aldrende terminator som ikke burde eksistere og ikke bliver forklaret. Arnolds præstation er klart den mest huskværdige, da han tilføjer rollen og filmen tiltrængt absurd humor, og ikke så lidt nostalgi.

t5 2

Problemet er bestemt ikke skuespillerne, men den vattede instruktion og den ikke mindre end forfærdelige dialog. Alle sætninger er svulstige klicheer uden substans, one-linerne er forudsigelige eller intetsigende – eller genbrug fra de fire foregående film. Det er en kende svært at tage dommedag alvorligt når al samtale lyder som ting der er blevet skåret ud af Star Wars.

Når man ser på hvad de to forfattere har lavet før undrer man sig over hvordan de fik tiltusket sig lov til at skrive en Terminator-film. Laeta Kalogridis har to bemærkelsesværdige film på skrive-CV’et: Avatar, der som bekendt ikke just er verdens mest originale historie (host, Pochahontas, host) og Shutter Island, der som den eneste faktisk er huskværdig. Patrick Lussier, den anden manuskriptforfatter, har gjort det til en livsmission at besudle Draculas eftermæle, og står bag manus til Dracula 2000, Dracula II: Ascension og Dracula II: Legacy.

Instruktør Alan Taylor har kun fire andre spillefilm bag sig, hvoraf CGI-orgiet Thor: The Dark World er den eneste der stikker op. Han er en fremragende serie-instruktør der har lavet afsnit af bl.a. Sex and the City, The Sopranos, The West Wing og Six Feet Under, men han burde øjensynligt holde sig til historier af maksimalt tre kvarters varighed. Genisys lider af en forhalet historie, fortalt med ord en 12-årig rollespiller ville bruge til at beskive sin paladin-karakter med. Den er tynget ned af action-sekvenser der trækker den paradoksale fortælling endnu mere i langdrag, og som faktisk ikke kan måle sig med de gennemførte effekter i den 24 år gamle T2.

t5 3

Jeg så Genisys sammen med to personer der aldrig har set de gamle film, og jeg føler mig presset til at vise dem de første to film, så de forstår hvor sejt Terminator-universet kan være. Genisys viser det i hvert fald ikke.

reviewstar1

Terminator Genisys udkommer på DVD og BluRay d. 5. november.