KakerlakmennesketAnmeldelse af Kakerlakmennesket af Mikkel Harris Carlsen.

Det er ikke hverdag vi her på Apokalyptisk modtager en novellesamling der beskriver sig selv som 18 groteske historier men det er altså tilfældet med Mikkel Harris Carlsens novellesamling “Kakerlakmennesket – 18 Grotesker”.

Historierne i de 18 noveller er alle meget forskellige, men de har det tilfælles at de alle sammen ser stort på hvad der kan lade sig gøre i den virkelige verden. Vi støder på mennesker der bor under senge, en edderkoppe-mand der kan skabe kunst af skrot, en verden hvor alle kan forvandle sig til ting, drømme-vandrere og andre fiktive personligheder der opfører sig alt andet end normalt Der er kun en reel apokalyptisk historie i samling og det er netop Kakerlakmennesket. Den handler en mand der lever i en verden på randen af undergang, selv er han dog mere optaget af den kakerlak der har at tage bolig i hans krop, ikke så meget fordi han har noget imod han nye “lejer” mere fordi han er bange for at hans kollegaer skal opdage at han er anderledes.

Novelle samlingen Kakerlakmennesket er mildest talt en samling syrede historier, når man læser dem bliver man næsten i tvivl om det rent faktisk er ord i en bog og ikke en forunderlig dagdrøm (eller mareridt) man har gang i. Selvom det ikke bliver sagt direkte fornemmer man at forfatteren Mikkel Harris Carlsen med disse historier forsøger at udstille den menneskelige psyke og dens svagheder, vi er alle kun mennesker og måden vi behandler hinanden, og os selv, på taler enten til vores svagheder eller styrker. Selv de underligste mennesker har noget at byde ind med, og dem som tror at de er bedre end andre kan lige så nemt falde fra hinanden som os andre, det er vores handlinger der afgør vores skæbne.

Om aftenen faldt Poulsen i søvn i sin lænestol, mens han aede kakerlakken, som havde søgt natlogi i hans varme, lidt flæskede maveskind. – Kakerlakmennesket

Kakerlakmennesket er bestemt ikke for alle, hvor nogle vil finde den intelligent og fængende vil andre finde den underlig og grotesk, men alle bør udentvivl give den en chance. Carlsen leger med det danske sprog som var det hans egen opfindelse, og man er på intet tidspunkt i tvivl om at dette værk er noget unikt og specielt.

Kakerlakmennesket – 18 Grotesker er en underlig størrelse som jeg dog mener bør blive fast læsning på de danske gymnasier, historierne giver anledning til mange timers diskussioner om temaerne og fortolkningerne, og jeg tror aldrig at to læsere vil kunne blive enige om hvad meningen med denne novellesamling er. Bestemt en god gang læsning der kan anbefales. Formatet gør sig i øvrigt rigtig godt som e-bog, smid den f.eks. på din smartphone og så kan du lige læse en hurtig novelle i bussen på vej hjem fra arbejde eller mens du venter på bilen får skiftet vinterdæk.

reviewstar1reviewstar1reviewstar1reviewstar1

Læst som e-bog på en Kobo Mini. Venligst stillet til rådighed af Forlaget Valeta med henblik på en anmeldelse.